Nieuws daklozen

Nationale ombudsman: kabinet moet ingrijpen bij daklozenproblematiek

De Nationale ombudsman en de Kinderombudsman roepen het kabinet op om verantwoordelijkheid te nemen in de huisvestings- en daklozenproblematiek. Dat doen de ombudsmannen in een brief aan premier Mark Rutte.

Een slapende dakloze op de Stadhouderskade in Amsterdam. Beeld ANP

‘Inmiddels zijn we vele actieprogramma’s, brandbrieven, debatten en Kamervragen verder, maar het aantal daklozen blijft stijgen, net als de wachtlijsten voor opvang’, schrijven de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen en Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer. ‘Met schaamte en aanvullende plannen vanuit het kabinet lossen we voor nu het acute huisvestings- en dakloosheidsprobleem niet op. De toegang tot de maatschappelijke opvang in met name grote steden zit potdicht, kinderen worden gescheiden van hun ouders omdat er geen opvangplekken voor gezinnen meer zijn en uitstroom naar sociale huurwoningen zo goed als onmogelijk is.’

De oplossing van het daklozenprobleem is de gemeenten boven het hoofd gegroeid, stellen de ombudsmannen. De Rijksoverheid moet de regie pakken, vinden zij. ‘Wij verzoeken het Rijk daarom per direct samen met gemeenten dergelijke noodoplossingen mogelijk te maken.’

De Ombudsmannen willen een gesprek met Rutte. ‘Hopelijk kan zo worden voorkomen dat u zich over een half jaar weer rot schrikt en nog steeds moet schamen over hoe het allemaal zo ver heeft kunnen komen’, schrijven ze.

Brandbrief

De vier grote steden schreven in oktober al een brandbrief aan het kabinet waarin ze vroegen om meer geld voor de opvang. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal daklozen de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld tot 39.000. Thuislozen – mensen die permanent in daklozenopvang wonen – werden door het CBS niet meegerekend.

Ook het Leger des Heils trok eind vorige maand aan de bel. In een brief aan de regering pleitte het Leger voor onder meer extra woonruimte en betere psychische zorg voor kwetsbare daklozen. Zo moet worden voorkomen dat mensen maandenlang in de ‘kortdurende opvang’ zitten, zoals dat nu vaak het geval is. ‘Het hele probleem is samen te vatten met de zin dat er simpelweg te weinig geschikte woonruimte beschikbaar is in Nederland’, zegt Menno de Boer van het Leger des Heils.

LEES MEER:

Daklozenactivist Frank van der Linde wilde een camping beginnen in het Vondelpark. Burgemeester Femke Halsema stak daar een stokje voor.

In Rotterdam zet de particuliere organisatie Barka zich in om Poolse daklozen terug naar huis te helpen. Maar lang niet iedereen blijkt daartoe bereid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden