Nationaal sportdebat gonst plots van olympisch plan

Tussen gloedvolle politieke verklaringen over gymleerkrachten in het basisonderwijs door - ja, iedere partij wil dat - ging het nationale sportdebat woensdag in de haven van Scheveningen toch weer over de Olympische Spelen in Nederland. Evenementenorganisator Duncan Stutterheim, lid van de kersverse nationale sportraad, zei daar van te dromen.

Toenmalig prins Willem-Alexander in 2012 bij de lobby voor de Olympische Spelen van 2028. Beeld anp
Toenmalig prins Willem-Alexander in 2012 bij de lobby voor de Olympische Spelen van 2028.Beeld anp

Stutterheim, man uit de dancewereld, zei dat hij zulks niet namens zijn sportraad kon zeggen. Die club, onder voorzitterschap van voetbalchef Michael van Praag, beraadt zich nog over het officiële standpunt over de Spelen in Nederland. 'Ik denk dat Nederland dit kan. En wat in Brazilië is gebeurd, dat zal hier niet geschieden', zo refereerde Stutterheim aan de dramatisch ogende beelden van het vervallen olympische park van Rio.

De visionair kwam met zijn toekomstdroom, omdat D66, in de Jachtclub van Scheveningen vertegenwoordigd door aspirant-Kamerlid Antje Diertens, er in haar partijprogramma voor 2017-2021 weer over begonnen is. Diertens, gymlerares die de politiek ingaat, deed lyrisch over het olympische plan van haar partij. Het moeten de Groene Spelen worden, met bestaande accommodaties als werkterrein.

Miljarden

Het enthousiasme van D66 verleidde de ervaren CDA-sportwoordvoerder Hanke Bruins Slot tot een verwijzing naar de geschiedenis van het olympische vuur in Nederland. Toen dat al niet meer dan een waakvlam was, werd het in 2012 uitgedraaid door het kabinet Rutte-2. RTL kwam met weggemoffelde cijfers over investeringen die tussen de 1 en 8 miljard euro zouden kunnen belopen. Econoom Michiel de Nooij maakte er 16 miljard van.

Kamerlid Pia Dijkstra kwam destijds namens D66 met een motie van wantrouwen aan het adres van minister Edith Schippers van Sport (VWS). Zij en haar partij waren geschrokken van de miljarden die bij het olympische spel horen. Naast de draai van D66 wees Bruins Slot ook nog even op regeringspartij VVD. Die heeft per slot van rekening het Olympisch Plan 2028 'de nek omgedraaid', zo werd nog even aangehaald.

VVD zal een nieuw olympisch plan niet direct steunen. Rudmer Heerema, de 'sportman' van de liberale partij ontbrak in Scheveningen. Lijstduwer Maarten van der Weijden, olympisch kampioen, was eveneens verhinderd. Martin Wörsdörfer, kandidaat-kamerlid, zei hij dat geen man is om 'goede dingen' direct de grond in te boren.

Dance-ondernemer Duncan Stutterheim. Beeld anp
Dance-ondernemer Duncan Stutterheim.Beeld anp

Mediawaarde

Het principe bleef, namens VVD, SP en CDA, dat grote evenementen mooi zijn voor Nederland, maar dat de Olympische Spelen een stap te ver zijn. Zij luisterden naar wetenschapper Bake Dijk, van de Universiteit Utrecht. Die sprak van de werkelijkheid van nu, Boedapest dat zich onder dreiging van een referendum terugtrekt voor 2024. 'Olympische biedingen ketsen af, omdat de samenleving het niet ziet zitten miljarden in zo'n evenement te steken.'

Nederland is geen land dat gemakkelijk zijn verlies neemt. Stutterheim: 'Dan hebben we een geweldige start van de Tour en de Giro in ons land. En de kop in de krant luidt dat er drie ton verlies is gemaakt. Kijk naar de mediawaarde. Dat er 70 miljoen mensen naar het WK beachvolleybal in Nederland hebben gekeken.'

Het olympisch stadion in Amsterdam. Beeld anp
Het olympisch stadion in Amsterdam.Beeld anp

Sportbegroting

Alle politieke partijen schrijven met het oog op de aanstaande verkiezingen grote, extra bedragen voor de sport. De topscores zijn van de SP, 200 miljoen euro, en de VVD, 148 miljoen. CDA, dat veel geld wil steken in de CTO's, de talentenopleiding, doet 100 miljoen. D66 heeft het verhoogde bedrag voor sport zonder specificatie (maar minder dan 100 miljoen) weggeschreven in 4,5 miljard extra voor het onderwijs.

Veel van al dat nieuwe geld zal naar de zo vurig gewenste vakleerkrachten in het gymnastiekonderwijs voor de basisscholen gaan. Die staan al vijftien jaar op de politieke verlanglijstjes, maar worden bij regeerakkoorden als eerste geschrapt.

In dat verband was er een aantrekkelijke suggestie van SP-man Michiel van Nispen. Die was gratis en zal ook weinig kosten. Hij pleitte voor de landelijke invoering van de Daily Mile, het dagelijks kwartiertje hardlopen met de gewone kleren aan dat op vele basisscholen in Nederland ingang heeft gevonden. Daar hoeft geen vakleerkracht bij te staan. Het is een typisch Nederlandse oplossing voor beweegarmoede.

In 2012 werd de actie Ik ga door het vuur voor 2028 gehouden. Beeld anp
In 2012 werd de actie Ik ga door het vuur voor 2028 gehouden.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden