Nationaal Park de Biesbosch

Gidi Heesakkers reist langs de vaderlandse hoogtepunten en laat weten of onze vooroordelen kloppen.

ILLUSTRATIE LEONIE BOS

We gaan naar de Hollandse Biesbosch

Een Nationaal Park is geen pretpark. Maar denk maar niet dat bomen uit de pr-wind blijven. Integendeel, hoge bomen zoals de Biesbosch vangen flink veel wind. Niet gek dus dat het gerucht onze kant op waaide dat er in dit 'avontuurlijke doolhof van rivieren, waterbekkens, wilgenbossen en grillige kreken met glashelder water' van alles te doen is. Kanotochten bij volle maan, wijnproeverijtochten, vogeltochten en griendexcursies - we noemen maar wat. Maar de grote publiekstrekker, zo hadden wij al vlug door, is de bever. In 1988 werden er in de Biesbosch 42 bevers uitgezet. Na wat verzilverde paringsdrang wonen er nu ongeveer 200. Net als de vos en de oehoe kreeg de Biesboschbever een eigen website: volgdebever.nl. Daar was vorige maand nog de geboorte van twee babybevers te zien. Een paar keer in de week kunnen nieuwsgierigen onder begeleiding van een gids op zoek naar het knaagdier. Op vrijdagavond per kano, op zaterdagavond met een motorboot.

Dat zal wel veel geitenwollensokken trekken

Om acht uur melden we ons voor het Biesboschcentrum in Dordrecht. Daar kun je niet pinnen, zo blijkt. Gelukkig mogen we van grijze gids Kees als verstekeling mee. 'Maak die 12 euro 50 morgen maar over.' Op zijn legergroene fleecevest prijkt het logo van sponsor Bever Zwerfsport. Samen met collega Aad loodst hij ons eerst richting het Beverbos, een omheind gebied van ongeveer één hectare waarin de bevers Beert en Benthe leven. Hier leren we allerlei bevertrivia waar we ooit een kennisquiz mee gaan winnen. Bevers kunnen 1 meter 20 lang worden, ze eten hun eigen keutels op en ze zijn monogaam. De 25 belangstellenden luisteren aandachtig. Het zijn vooral gezinnen, zowel op wandelschoenen als op Nike Air Max. De bever is er voor iedereen.

Zo'n excursie is kneuterig

Een half uur later zitten we ons in een open boot aan het knappe landschap te vergapen. De zon verdwijnt in een weiland, op een wilgentak vogelspotten we een ijsvogel. Heel verkwikkend. Halverwege de vaartocht storten Kees en Aad zich plots op een curverbox vol thermoskannen. Wat krijgen we nou? Een kunststof mok krijgen we. Aad vult 'm met warme chocolademelk terwijl Kees koeken in de vorm van een bever uitdeelt. Het is een kneuterig tafereel, in de meest positieve zin van het woord. Alsof we met onze van bevers bezeten opa's op stap zijn, zo voelt het een beetje. Het enige wat mist, is een fleecekleedje. Lezen jullie mee, Bever Zwerfsport? Fleecekleedjes willen we. Te water is het verdomde koud. We hebben net onze beker ingeleverd bij Aad als er opeens gespetter klinkt. De schipper vervloekt het geluid van de motor. 'Ja jongens, daar zal je hem hebben', roept Kees opgetogen. De bever speelt liever verstoppertje dan dat hij het gezelligheidsdier uithangt. Maar als hij zich dan laat zien, brengt hij wel mooi alle spiegelreflexcameramannen aan boord in vervoering.

Niks om aan te raden aan je vrienden

Hou je van wildkamperen, en zodoende van wildplassen en wildpoepen, dan kun je in de Biesbosch legaal je gang gaan. De veldjes waar het ongetemde leven geleefd mag worden, zijn alleen te bereiken over het water. Hou rekening met getijden als je geen nattigheid wilt; in de Biesbosch wisselen eb en vloed elkaar af. Mocht je niet zo robuust zijn aangelegd, dan is de ecolodge een goede overnachtingsoptie. Niet na de eerste drie letters al zuchten. De ecolodge is een drijvende hotelkamer met een uitkijktoren, die toevallig de goedkeuring van puurnatuurtypes kan wegdragen. Het is jammer dat hij niet ergens in een afgelegen stukje bos ligt, want daar zou de romantiek nog hoger tij kunnen vieren. Stap in de kano die bij het hutje hoort en je bent zo weer in quarantaine, samen met de bevers. We bedoelen maar te zeggen: we willen na 2,5 uur met Kees en Aad nog niet naar huis. Niks mis met die pr-machine.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden