Nieuws Rio de Janeiro

Nationaal Museum van Brazilië verwoest door grote uitslaande brand

Het Nationaal Museum in Rio de Janeiro, een van de belangrijkste musea van Brazilië en Zuid-Amerika, is zondagavond door een grote uitslaande brand verwoest. De autoriteiten vrezen dat het grootste deel van de museumcollectie verloren is gegaan.

De Braziliaanse president Michel Temer noemde de verwoesting van het tweehonderd jaar oude gebouw, een voormalig keizerlijk paleis, een ‘onmetelijk verlies voor Brazilië’. ‘Twee eeuwen arbeid, onderzoek en kennis zijn verloren gegaan.’

Mensen kijken naar de brand die woedt in het Braziliaans Nationaal Museum in Rio de Janeiro. Beeld REUTERS

Slachtoffers zijn er voor zover bekend niet gevallen bij de brand, die zondagavond na sluitingstijd rond half acht uitbrak. De brandweer kreeg het vuur pas in de loop van de nacht onder controle. Medewerkers van het museum hebben nog geprobeerd een aantal belangrijke objecten uit de vuurzee te redden.

Over de oorzaak van de brand was maandagochtend nog niets bekend. Wel verkeerde het 19de-eeuwse gebouw in slechte staat. Zondag bleken de twee dichtstbijzijnde bluswaterpunten niet te functioneren. De brandweer moest aanvankelijk met tankwagens water halen uit een naburig meer.

Beeld: AP / Tania Dominici


De directie van het museum, dat onder het ministerie van Onderwijs valt, vroeg al jaren om meer geld. ‘Wij kregen van de federale overheid nooit iets’, zei adjunct-directeur Luiz Duarte zondagavond tegen tv-station Globo TV. ‘We hadden net een contract gesloten met BNDES (een ontwikkelingsbank van de overheid) voor een grote investering om het paleis te kunnen restaureren. Onderdeel van dat plan was ironisch genoeg de aanleg van een brandpreventiesysteem.’

Apparatuur die medewerkers nog uit de vuurzee wisten te redden. Beeld AP

De enorme collectie van het in 1818 gestichte museum omvatte natuurhistorische, archeologische en antropologische deelverzamelingen en telde in totaal meer dan twintig miljoen objecten. Hoogtepunten waren Egyptische en Griek-Romeinse objecten die werden verzameld door de voormalige keizerlijke familie, dinosaurusskeletten en het oudste menselijke fossiel van Brazilië.

De brand binnen in het Nationaal Museum van Brazilië in Rio de Janeiro. Beeld EPA
Door het raam is de brand in het Nationaal Museum te zien. Beeld AFP
Een kind staat in het Nationaal Museum bij de botten van de Angaturama Limai, de grootste vleesetende dinosaurus die in Brazilië is gevonden. De foto is in mei 2009 gemaakt. Beeld ASSOCIATED PRESS
De gevel van het Nationaal Museum van Brazilië in Rio de Janeiro, voor de brand. Beeld Imageselect
Een brandweerman rent voor het Nationaal Museum van Brazilië in Rio de Janeiro. Beeld EPA
De vlammen komen tot boven het dak. Beeld AP
Mensen proberen zo veel mogelijk voorwerpen van het vuur te redden. Beeld REUTERS
Een politieman maakt de omgeving rond het Nationaal Museum leeg. Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.