Nationaal Hitteplan vanaf dinsdag van kracht

Vanaf dinsdag wordt het Nationaal Hitteplan van kracht. Dat laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandagochtend weten. Het plan maakt kwetsbare groepen en hun zorgverleners attent op de hitte en adviseert hoe zij zich het beste kunnen beschermen.

Het strand van Hoek van Holland begin juni.Beeld anp

Hoewel veel mensen verheugd zijn over het tropische weer, kan de hitte voor anderen gevaarlijk zijn. Het plan is bedoeld om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken wanneer het erg warm wordt. Kwetsbaar bij hitte zijn met name ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht.

Vorig jaar juli werd het plan voor het laatst ingezet. Het plan werd in 2007 ontworpen in opdracht van Jet Bussemaker, destijds staatssecretaris van Volksgezondheid. Reden was de extreme hitte in juli 2006, waardoor gemiddeld duizend mensen meer stierven dan in een normale juli-maand.

Het plan wordt in werking gesteld zodra ten minste vier achtereenvolgende dagen een maximumtemperatuur boven de 27 graden wordt verwacht. Dat is deze week het geval. Volgens weerkundigen kan het zaterdag zelfs 35 graden worden. Die dag gaat de Tour de France van start in Utrecht.

Tropisch

Komende week is het weer tropisch. Lees hier de uitgebreide weersvoorspelling.

'Topvijf van dodelijkste rampen'

In het plan van het RIVM wordt onder andere geadviseerd om voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen, lichamelijke inspanning 's middags, op het heetst van de dag, te beperken en in de schaduw te blijven. Om alle adviezen terug te lezen kunt u het Nationaal Hitteplan downloaden op de website van het RIVM. Ook dieren kunnen bij hoge temperaturen snel oververhit raken. De Dierenbescherming geeft advies om huisdieren te beschermen.

Tijdens de hittegolf in juli 2013 riep het Rode Kruis zijn 33 duizend vrijwilligers op om actief te helpen bij het voorkomen van uitdroging, verbranding en uitputting. De reden hiervoor, volgens een woordvoerder: 'De hittegolf van 2006 kostte duizend mensen het leven en bracht Nederland in de wereldwijde topvijf van dodelijkste rampen van dat jaar'. NRC Next checkte deze bewering en concludeerde: het klopt.

Survivaltips voor de Nederlandse tropen

De hoge temperaturen kunnen snel tot oververhitting leiden. Waar moet je op letten om jezelf goed te beschermen? Lees hier alle tips.

IJsjes en douches voor dierentuindieren

Meerdere dierentuinen bieden hun beesten extra verkoeling vanwege de tropische temperaturen. Ouwehands Dierenpark maakt fruitijsjes voor de mandrils, een apensoort. Voor het emoekoppel is met behulp van een sproeier in het buitenverblijf een natuurlijk bad gemaakt. Andere dieren als de wrattenzwijnen en olifanten kunnen gebruikmaken van hun waterpartijen en modderbaden om af te koelen. In Blijdorp krijgen de ijsberen bij aanhoudende hoge temperaturen vislollies. Voor de koningspinguïns is een ingebouwde koeling in hun verblijf gemaakt, waar ze de warme dagen kunnen doorbrengen. De olifanten worden extra vaak natgespoten als ze in bad gaan. Dierenpark Amersfoort zorgt ook voor extra verkoeling met ijsjes en verkoelend eten en drinken en sproeiers.

FNV let extra op mensen in de bouw

FNV Bouw gaat de komende hete dagen extra letten op werknemers in de buitenlucht. Tijdens de gebruikelijke rondjes langs bouwplaatsen gaat de vakbond aannemers desnoods aanpreken op gepaste werkomstandigheden, aldus een zegsman. Ook werknemers worden attent gemaakt op de risico's van het werken bij enorme hitte en mogelijke voorzorgsmaatregelen.

De FNV bekijkt nog of er een speciale meldlijn wordt ingesteld, zoals bij eerdere hittegolven in 2006 en 2010.

Spoornetbeheerder ProRail gaat spoorbruggen waar nodig extra koelen met water. 'Spoorstaven kunnen bij hitte uitzetten. Vooral spoorbruggen moeten dan extra in te gaten worden gehouden, omdat bij uitzetting de brug niet meer goed kan openen of sluiten', aldus ProRail maandag.

Ook langs het spoor worden maatregelen genomen. Een vonk van een passerende trein kan brand veroorzaken in droge spoorbermen. ProRail gaat daarom tijdig maaien. En bij slijpwerkzaamheden aan de rails wordt een brandwacht ingezet.

Verder zijn inspecteurs van het spoorbedrijf overal in het land bezig met een zogenoemde hitteschouw. Ze letten er vooral op of de stalen rails goed vastliggen in het grindbed van het spoor. Dat voorkomt uitzetting van het staal door hitte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden