Nationaal Hitteplan van kracht, extra aandacht voor kwetsbare mensen

Vanwege de warme temperaturen is dinsdag het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vraagt instanties en burgers om extra zorg en aandacht te geven aan kwetsbare mensen. Met deze hulp moet zoveel mogelijk gezondheidsproblemen door hitte worden beperkt.

Een jongen zoekt verkoeling in een fontein voor het Kurhaus in Scheveningen. Beeld anp

De aanhoudende warmte vormt een gezondheidsrisico voor ouderen, mensen in verzorgingstehuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Deze groep moet alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook heel jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven, aldus het RIVM.

Niet alleen warmte en krachtige zonneschijn kunnen problemen veroorzaken, ook wordt er vanaf woensdag smog verwacht. Slechte luchtkwaliteit kan klachten veroorzaken bij mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen, ouderen en mensen die zich inspannen in de buitenlucht.

Hitteprotocol

Eerder op de dag werd een nieuw hitteprotocol voor veevervoer in werking gesteld. Het bevat afspraken tussen veetransporteurs, slachthuizen en de overheid. Het moet varkens, runderen, schapen en geiten tegen de hitte beschermen. Vooral omdat ze dicht op elkaar zitten tijdens de reis. Het protocol geldt niet voor paarden en pluimvee.

Volgens voorzitter Henk Bleker van brancheorganisatie Vee & Logistiek kunnen de dieren door de warmte last krijgen van stress, agressiviteit en uitdrogingsverschijnselen. 'Dat is vanuit economisch perspectief slecht en ook slecht voor de dieren', zegt Bleker tegen Radio 1.

Winst

De grootste winst voor de dieren is dat ze vroeger op transport kunnen als het warmer is dan 27 graden, doordat controleurs om 4 uur in de ochtend met exportcontroles beginnen in plaats om 6 uur. Dan is het koeler, dus dan is het minder belastend voor de dieren, zegt Bleker. Als het warmer is dan 35 graden, vinden er helemaal geen veetransporten plaats.

Het protocol werd opgesteld nadat veel dieren leden onder een hittegolf. 'Tijdens een aantal warme dagen dienden veetransporteurs een verzoek in bij de overheid om de controles eerder te laten plaatsvinden. Toen dachten ze: dit moet sneller en makkelijk kunnen, en werd het hitteprotocol opgesteld', aldus Bleker.

Dinsdag wordt het met een middagtemperatuur van 25 tot 28 graden en een zwakke zuidoostenwind al zomers warm. Woensdag en donderdag voert de wind nog warmere lucht aan. Op veel plaatsen wordt in de middag de tropische grens van 30 graden bereikt. In het noorden is het minder heet. Vrijdag en in het weekeinde wordt de tropische hitte langzaam verdreven. Lees hier het volledige weerbericht.

Veevervoer. Beeld Marcel van den Bergh
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden