Nationaal hitteplan actief vanwege warm weer

Het warme weer heeft ertoe geleid dat het zogeheten nationaal hitteplan is ingegaan. Dat zei het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zondag. Het plan geldt voor het hele land, en betekent dat het nodig is om maatregelen te nemen om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken.

Luchtfoto van badgasten op het strand van Scheveningen. Beeld anp

Daarnaast is het nodig om alert te zijn op zonnebrand, want met waarden tussen de 6 en 7 is de zonkracht de komende dagen hoog.

Het hitteplan is in 2007 opgesteld in samenwerking tussen het ministerie van Volksgezondheid, het RIVM, het Nederlandse Rode Kruis, ActiZ en GGD-Nederland. Het is een zogenoemde 'preventieve maatregel', die tips bevat voor professionals die werken met kwestbare groepen zoals ouderen, kinderen en daklozen.

Door dit plan in werking te stellen weten onder meer verpleeghuizen, zorginstellingen, GGD's dat ze hun eigen hitte-draaiboeken uit de kast moeten halen. Ook geeft het tips hoe te handelen bij warmte.
Het KNMI heeft zondag een waarschuwing, officieel code geel, afgegeven voor de hitte die ons land de komende dagen te wachten staat. Het weerinstituut verwacht dat de temperaturen boven de 27 graden uitkomen. Het instituut wil nog niet vooruitlopen op een mogelijke hittegolf; dat is pas achteraf te zeggen of die zich heeft voorgedaan.

Het RIVM zegt dat de hoogste zonkracht wordt bereikt tussen 11 en 16 uur, als de zon het hoogst staat. De zonkracht hangt echter niet af van de temperatuur, aldus het instituut.

Warm weer kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. In ernstige situaties kan door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid optreden. Daarnaast kunnen huidproblemen optreden zoals jeuk en huiduitslag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.