Nationaal energieplan nog ver weg, ondanks belofte van 15.000 nieuwe banen

Er is voorlopig nog geen overeenstemming over een nationaal energieakkoord. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) reageerde vrijdag kritisch op het conceptvoorstel dat de Sociaal Economische Raad (SER) donderdag presenteerde. Ook werkgevers en milieuorganisaties zijn nog niet tevreden.

De kolengestookte elektriciteitscentrale van RWE/Essent in de Groningse Eemshaven Beeld Nederlandse Freelancers

Vakbeweging, werkgevers, milieuorganisaties en andere belangengroeperingen praten onder leiding van SER-voorzitter Wiebe Draaijer al maanden over het akkoord, dat als inzet dient voor onderhandelingen met het kabinet. Een door parlement en samenleving gedragen energieakkoord zou het kortetermijnbeleid van opeenvolgende coalities moeten overstijgen. Daarnaast hoopt het kabinet door het akkoord de regeerdoelstelling van 16 procent groene energie in 2020 te halen.

15.000 banen
De inhoud van het conceptplan lekte donderdagavond via de NOS uit. Daarin staat onder andere dat oude kolencentrales uiterlijk voor 2016 de deuren moeten sluiten, en er komen waarschijnlijk geen nieuwe kolencentrales meer bij. Ook komen er belastingvoordelen voor groepen burgers die gezamenlijk energie willen opwekken met zonnepanelen en een potje van 600 miljoen euro voor huizenbezitters die hun woning aanzienlijk energiezuiniger maken.

Verder moeten de energiebedrijven klanten leningen verstrekken om hun woning meer energiebesparend te maken. Dat moet ervoor zorgen dat in 2018 65 procent van de woningen zuiniger is dan nu. Volgens het AD moeten de vergroeningsmaatregelen 15.000 banen opleveren. Daarnaast wordt de kolenbelasting per 1 januari 2016 afgeschaft en komen er grote windparken op zee.

Teleurstellend
De milieubeweging is niet blij dat biomassa meegestookt mag worden in de kolencentrales. Maar Kamp ziet dit als een relatief goedkope optie het 16-procentsdoelstelling te halen. De elektriciteit die met biomassa wordt opgewekt mag namelijk groene stroom worden genoemd, omdat bij verbranding uitgestoten CO2 tijdens het leven van de gebruikte bomen uit de lucht is gehaald. Dan moeten er wel weer nieuwe bomen voor in de plaats komen.

Jan Rotmans, hoogleraar duurzame transities aan de Erasmus Universiteit Rotterdam is kritisch over het plan. Hij is een van de 26 wetenschappers die vorige week zijn zorgen uitte over de onderhandelingen voor het akkoord. Tegenover de NOS noemt hij het conceptplan 'teleurstellend'. 'Die oude kolencentrales uit de jaren 80 moesten toch al dicht. Die zijn gewoon niet efficiënt en rendabel genoeg', luidt een van zijn bezwaren.

 
Met de aangekondigde bezuinigingen van 6 miljard, zal daarom ook bij het energieakkoord eerst naar de portemonnee worden gekeken
Henk Kamp Beeld anp

Kostenneutraal
Minister Kamp kijkt streng naar de kosten van het plan en die dreigen niet binnen de begroting te passen. In een Kamerbrief van 6 juni schreef hij namelijk dat het akkoord 'onder meer geen (fiscale) maatregelen dient te bevatten die leiden tot een lastenverzwaring of tot extra uitgaven voor de overheid'. Met de aangekondigde bezuinigingen van 6 miljard zal daarom ook bij het energieakkoord eerst naar de portemonnee gekeken worden.

Kamp gaat de komende week met alle deelnemers aan tafel om het concept-plan in een Nationaal Energieakkoord om te zetten. De partijen willen het akkoord volgende week vrijdag presenteren

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden