Nationaal eerbetoon voor overleden Franse agent, die zich bij aanslag opofferde voor gijzelaar

Frankrijk zal een nationaal eerbetoon houden voor Arnaud ­Beltrame, de luitenant-kolonel van de gendarmerie die zaterdag overleed na een terroristische aanval op een supermarkt in het Zuid-Franse stadje Trèbes. Beltrame had vrijwillig de plaats ingenomen van een vrouwelijke gijzelaar die door terrorist Radouane Lakdim werd vastgehouden.

‘Nooit zal Frankrijk zijn heldenmoed vergeten, zijn dapperheid, zijn offer’, zei minister Collomb van Binnenlandse Zaken over  de omgekomen luitenant-kolonel Arnaud Beltrame. Beeld null
‘Nooit zal Frankrijk zijn heldenmoed vergeten, zijn dapperheid, zijn offer’, zei minister Collomb van Binnenlandse Zaken over de omgekomen luitenant-kolonel Arnaud Beltrame.

Uit de autopsie is gebleken dat Beltrame is overleden door verschillende messteken in de hals. De luitenant-kolonel had daarnaast schotwonden. Het is nog niet duidelijk wanneer de nationale hommage zal worden gehouden.

Arnaud Beltrame (44) was afkomstig uit de Morbihan in het zuiden van Bretagne. Hij was getrouwd, zonder kinderen. In 2017 vroeg hij overplaatsing aan van Parijs naar de Aude, het departement waarin Trèbes ligt. Hij wilde zich bij zijn vrouw voegen die in het nabijgelegen Narbonne werkt.

In december 2017 coördineerde hij een grote oefening waarbij een gijzeling in een supermarkt werd nagebootst, een bizarre voorafschaduwing van het drama dat vrijdag plaatsvond. Terrorist Lakdim (25) kaapte vrijdagochtend een auto in Carcassonne, waarbij hij de chauffeur levensgevaarlijk verwondde en passagier Jean ­Mazières (61), een gepensioneerde wijnboer, doodschoot. Daarna schoot hij op enkele agenten van de oproerpolitie CRS die aan het joggen waren. Een agent raakte gewond. Vervolgens reed hij naar de Super U in Trèbes, waar hij slager Christian Medves (50) en klant Hervé Sosna (65, gepensioneerd metselaar) doodschoot. Hij had verschillende zelfgemaakte bommen bij zich, maar slaagde er niet in die tot ontploffing te brengen.

In de supermarkt waren ongeveer vijftig mensen aanwezig. De meesten daarvan wisten tijdig te vluchten. Een aantal gijzelaars werd na onderhandelingen met Lakdim vrijgelaten. Toen er nog een vrouwelijke gijzelaar overbleef, bood gendarme Beltrame aan haar plaats in te nemen. ‘Hij gaf zijn ­leven voor een onbekende, hij wist dat hij praktisch geen kans had’, zei zijn broer Cédric Beltrame op de radiozender RTL.

De moed van Beltrame heeft grote indruk gemaakt in Frankrijk. ‘Nooit zal Frankrijk zijn heldenmoed vergeten, zijn dapperheid, zijn offer’, zei minister Collomb van Binnenlandse Zaken. Ook de grote moskee van Parijs en andere islamitische organisaties prezen de heroïsche houding van de gendarme.

Een opvallende uitzondering in dit eerbetoon kwam van Stéphane Poussier, kandidaat van de radicaal-linkse partij La France Insoumise bij de parlementsverkiezingen van 2017. ‘Elke keer als een gendarme wordt koud gemaakt, en dat gebeurt niet alle dagen, denk ik aan mijn vriend Rémi Fraisse’, twitterde hij, verwijzend naar de ­milieuactivist die in 2014 om het leven kwam door een politiegranaat bij rellen rond een stuwdam in de Tarn. ­‘Bovendien is het weer een kiezer van Macron minder.’ Jean-Luc Mélenchon, partijleider van La France Insoumise, veroordeelde de uitspraken van Poussier. Zondag werd Poussier vastgenomen voor verhoor, op verdenking van ‘apologie van terrorisme’.

Naar aanleiding van de terreurdaad in Trèbes pleitte ex-premier Manuel Valls, tegenwoordig afgevaardigde in de Assemblée Nationale voor de partij van president Macron, voor een verbod op het salafisme. Hij erkende dat zo’n verbod moeilijk in de praktijk te brengen is, maar vond dat gematigde moslims geholpen moeten worden in hun strijd tegen radicalen ‘die een tegen-­samenleving in onze volksbuurten willen vestigen’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden