Nastrium in Helmond: toptent in de dop

Mac eet uit in Helmond

Recensent Mac van Dinther eet weer in Helmond. Nu bij Nastrium.

Foto Els Zweerink

Alweer in Helmond?

Zo kom je er nooit, zo kom je er twee keer kort na elkaar. Juni vorig jaar waren we in Helmond om te eten bij aanstormend talent Jermain de Rozario (restaurant De Rozario). Nu heeft een andere veelbelovende jonge kok, Djailany van Laarschot, ook al een nieuw restaurant geopend in de oude Brabantse textielstad: Nastrium. Wat interessant is: beiden nemen hun (Moluks) Indonesische roots mee in de keuken.

Blini met appel, aardappelschuim en rookworstkaantjes Foto Mac van Dinther

Djailany van Laarschot: kennen we die?

Nou en of. Bij Van Laarschot aten we vorig jaar maart toen hij nog de kok was van de Blauwe Lotus, de Chinees in het PSV-stadion. Zijn babi pangang 2.0, die zullen we niet snel vergeten.

De cijfers:

Kosten: menu 5 gangen euro 55

Eten: 8,5

Bediening: 8

Entourage: 7,5

Prijs-kwaliteit: 8,5

En waar zit hij nu?

Van Laarschot heeft het voetbalstadion verruild voor een kapitale villa, ooit gebouwd als woonhuis voor een kennelijk schatrijke Helmondse houthandelaar. In de inrichting is de klassieke uitstraling grotendeels intact gelaten, compleet met glas-in-loodramen, kroonluchters en Rembrandts Nachtwacht; de kopie hangt in het Rijksmuseum. Dat is een keuze. Je kunt je ook voorstellen dat het moderner had gekund.

Nastrium

Mierloseweg 130

5707 AR Helmond

0492-541818

nastrium.nl

Tonijn 'dressed in white' Foto Mac van Dinther

Wat eten we?

Van Laarschot, een hipsterachtig type met baard, tatoeages en oorringen, brengt zelf de menukaart aan tafel. Daaruit kiezen we vijf gangen.

Skrei met oester, miso en paddenstoelen Foto Mac van Dinther

Smaakt het?

Het is origineel, vrolijk stemmend eten waarin Aziatische invloeden door de moderne Franse keuken buitelen. Zoals in het voorgerecht dat rauwe tonijn combineert met kokos, crème en schuim van tom ka kai (Thaise kip-kokossoep) en een dressing van gember en jalapeño. Heftige smaken, maar subtiel toegepast, zodat zoet, zuur, romig en pittig elegant in balans blijven.

Dat geldt ook voor een mooi mootje skrei (winterkabeljauw) die dobbert in een plas van schuimige mousseline met zoute miso (gefermenteerde sojabonenpasta) en bijna vlezig donkere paddenstoelenbouillon. Rauwe oester zorgt voor een ziltig tussendoortje.

Het menu:

Tonijn 'dressed in white' skrei met oester, miso en paddenstoelen
Kwartel en langoustine met zeewier en saus van pandanrijst
Ossenhaas met rendang en atjar
Panna cotta van pandan, mango, citrus en rode peper.

Ga zo door.

De combinatie van twee sauzen, een romige en een vlezige (umami voor culi's), komen we opnieuw tegen in een stukje rosé gebraden kwartel, gerold in nori (zeewier, van de sushi) met bovenop een (iets te ver gegaarde) langoustine. Hier zijn het een schuimige saus van pandanrijst en een bruine jus van kalfsbouillon met kombu (zeewier, het spul waar Japanners dashi van maken). Het werkt perfect, vooral omdat de bouillon wordt verlicht door frisse zuren van yuzu en limoen.

Als hoofdgerecht hebben we ossenhaas waar een pittige saus van rendang de Indonesische toets verzorgt. Met rendang is ook de ravioli gevuld die op het vlees ligt. Daarvan is het deeg niet helemaal gaar, maar de vulling is geweldig: diep, donker, kruidig. Voor een volle schep rendang hadden we met plezier de saaie ossenhaas ingeleverd. Atjar, ingelegde uitjes en een scherpe curry van wortelcrème spelen hier het spel van zuur, zoet en heet dat als een rode draad door het menu loopt.

Het dessert van hardgroene panna cotta met pandanblad, mango en witte chocolade ziet er prachtig uit, maar doet ook een tikje kunstmatig aan.

Ossehaas met rendang en atjar Foto Mac van Dinther
Kwartel en langoustine met zeewier en saus van pandanrijst Foto Mac van Dinther

Hoe is de bediening?

Prima verzorgd.

Moet Nastrium op ons lijstje met favorieten?

Nastrium is een toptent in de dop, met iets meer serieuze gastronomische pretenties dan De Rozario. Helmond is zomaar een interessante eetstad geworden.

Panna cotta van pandan, mango, citrus en rode peper Foto Mac van Dinther
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.