Nasleep van dood patiënt legt ruzie in ziekenhuis bloot

De inspecteur voor de volksgezondheid in Noord-Brabant gaat een onderzoek instellen naar de dood van een longkankerpatiënt, die op 14 september in het Ignatius Ziekenhuis in Breda overleed na een behandeling in een ander ziekenhuis in Breda, de hart-longkliniek van De Klokkenberg....

JET BRUINSMA

Van onze verslaggeefster

BREDA

De chirurg had wel de interne foutencommissie van De Klokkenberg over het incident ingelicht, maar niet - zoals gebruikelijk - de directie en de inspecteur. De relatie tussen directeur dr G. Tanke van De Klokkenberg en de vijftien specialisten is al langere tijd gespannen. Tanke is namelijk niet gelukkig met de contacten tussen 'zijn' hartchirurgen en de Brusselse hartkliniek Molière Longchamps, waar het afgelopen halfjaar acht Nederlandse patiënten een hartoperatie hebben ondergaan, uitgevoerd door een chirurg van De Klokkenberg.

Tanke heeft het contract met Brussel tegen heug en meug ondertekend, maar daarbij de eis gesteld dat de hartpatiënten niet afkomstig mogen zijn van De Klokkenberg. Dat ziekenhuis heeft namelijk met de ziektekostenverzekeraars afgesproken dat in Breda in 1995 en 1996 telkens 1575 hartoperaties worden uitgevoerd. Die afspraak mag niet in het gedrang komen door Brusselse activiteiten, vindt directeur Tanke.

Hij vermoedt dat de hartchirurgen via hun werk in de Brusselse kliniek extra inkomsten willen verwerven, omdat zij vrezen dat hun inkomen zal dalen tengevolge van de zogenoemde 'Biesheuvel-afspraken' die dezer dagen overal in Nederland worden gemaakt. Die afspraken houden in dat specialisten, ziekenhuizen en zorgverzekeraars in een bepaalde regio afspraken maken over aantallen behandelingen en het bijbehorend honorarium.

Daarmee wordt vooruitgelopen op een nieuw honoreringssysteem voor specialisten. Daarin is niet langer het aantal verrichtingen bepalend voor het honorarium, maar wordt gewerkt met een basisinkomen en toeslagen. In Breda zijn, ondanks alle verschillen van opvatting, overeenkomsten gesloten tussen artsen, ziekenhuizen en zorgverzekeraars.

De verziekte verhouding tussen directeur Tanke en de specialisten van het thorax-centrum bereikte vorige week een dieptepunt door een brief waarin Tanke de artsen opriep om vóór vrijdag in te stemmen met een aantal maatregelen. Zo wil de directeur voortaan nog slechts onderhandelen met één arts die mandaat heeft van de andere artsen. De specialisten - waaronder hartchirurgen en anaesthesisten - weigeren dit echter, aldus hun woordvoerder C. Theunissen. Zij verwijten Tanke eigenmachtig optreden en willen dat elk specialisme een eigen vertegenwoordiger kan afvaardigen.

Tanke wil voorts de medewerking van de specialisten voor aanstelling van een manager. Maar de artsen doen deze wens smalend af met de constatering dat de manager die Tanke zelf had aangesteld, binnen twee weken werd ontslagen. Door Tanke.

De directeur erkent dat in de laatste vijftien jaar geen enkele manager De Klokkenberg op een normale manier heeft verlaten. Als gevolg van conflicten en tijdelijke regelingen werden steeds nieuwe functionarissen benoemd.

Als de specialisten van het thorax-centrum niet buigen voor de wensen van de directeur, wil deze aan het ministerie van VWS verzoeken om de al bereikte 'Biesheuvel-overeenkomst' voor Breda open te breken. Dat zou betekenen dat de specialisten alsnog worden geconfronteerd met een verlaging van hun tarieven.

De ondernemingsraad (OR) van De Klokkenberg is bang dat negatieve publiciteit het voortbestaan van het Bredase medisch centrum in gevaar zal brengen en betreurt de 'negatieve geluiden uit de hoek van de specialisten'. De OR steunt de directie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden