Nasi koening met laos en djeroekpoeroetblaadjes

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: nasi koening (bijgerecht voor 2 tot 4 personen).

Beeld Studio V

It's the rice, stupid. De ene week stonden de fractieleiders van D66 en de Christenunie met hun secondanten nog vrolijk op de foto in het Haagse restaurant Garoeda, waar ze, volgens eigen zeggen, bij een goede rijsttafel een goede basis hadden gelegd voor de formatie.

Een week later was het etablissement op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit per direct gesloten. Naar verluidt waren er in de nasi koening te veel bacteriën aangetroffen. 'Zou jij maandag nog wat van die Norit-tabletten willen meenemen?', twitterde Pechtold even later vrolijk aan Segers.

Je zou verwachten dat er bij zo'n formatiediner met D66 en CU andere gevaren op de loer liggen: kruisbesmetting met salmonella's of zoiets. Maar een bakje rijst, daar kan toch niet zoveel mee misgaan?

Pay-Uun Hiu. Beeld Studio V

Dus wel. In veel granen, waaronder rijst, kan de bacillus cereus zitten. Deze in de natuur veel voorkomende bacterie heeft de akelige eigenschap nog weleens een kookbeurtje te kunnen doorstaan. In een vers gekookte portie rijst is dat niet zo'n probleem, maar als de rijst langer op lauwwarme temperatuur wordt bewaard (wat in Aziatische keukens niet ongewoon is), kan die bacterie zich goed vermenigvuldigen. En hoe hoger de concentratie, hoe groter de kans op het ontstaan van een toxine die zowel in een braakvariant als een diarreevariant voorkomt. Een lekkere basis voor een nieuw kabinet.

Ook thuis kan de bacillus cereus uitstekend gedijen. Maar mits goed bereid en bewaard is er niks mis met nasi koening. Het beste is niet te grote hoeveelheden te koken, de overgebleven rijst snel te koelen, hooguit een of twee dagen (koud) te bewaren en voor gebruik goed op te warmen.


Ingrediënten

125 g pandanrijst
25 g ketan (kleefrijst)
1/2 theel. koenjit
1/4 theel. laospoeder
1/4 theel. zout
1 djeroekpoeroetblaadje
1/2 pandanblad
50 g santen opgelost in 300 ml water

Bereiden

Meng de rijst met de koenjit, laos en het zout, voeg de djeroekpoeroetblaadjes en het pandanblad toe en giet de kokosmelk erbij.

Breng alles aan de kook en laat op matig vuur onder af en toe roeren koken tot al het vocht is opgenomen.

Breng water in een stoompan aan de kook. Doe de rijst over in het bovenste deel van de stoompan. Zet het vuur laag en laat de rijst 20 tot 30 minuten stomen tot die gaar is.

Haal de blaadjes eruit. Serveer met rijsttafelgerechten naar wens.

Overigens is restaurant Garoeda opnieuw gekeurd en schoon genoeg bevonden. Daar kan weer geformeerd worden.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Beeld Pay-Uun Hiu
Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept, door: Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie-Louise Schipper en Marcus Huibers.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden