Nasdaq klaar voor slot van topkwartaal

Bij het opmaken van de boeken over 2001 richten beleggers zich weer op de computerindustrie. Zij verwachten dat die sector het eerst profiteert van een economische opleving....

Van onze verslaggever

Technologie-index Nasdaq steeg donderdag 0,8 procent of 15,66 punten naar 1976,36. De index staat daarmee op het punt het beste kwartaal in de afgelopen twee jaar af te sluiten. Sinds 31 september is de index bijna veertig procent gestegen. De stijging weerspiegelt de verwachting van analisten dat de bedrijfswinsten in het tweede kwartaal van volgend jaar met 8,8 procent stijgen.

Een vermogensbeheerder voorziet dat de koersstijgingen de eerste maanden van 2002 aanhouden. 'Maar dan moeten de mooie verwachtingen wel worden waargemaakt', zei hij tegen Bloomberg.

De toonaangevende, uit aandelen uit alle economische sectoren samengestelde Dow Jones-index sloot 0,43 procent of 43,24 punten hoger op 10131,31. Net zoals in Europa bleven de omzetten in New York vrij laag. Veel handelaren hebben de hele kerstweek vrij genomen.

Beleggers putten moed uit het dalend aantal winstwaarschuwingen. Dit kwartaal hebben 525 bedrijven aangekondigd hun doelstellingen niet te halen. In het derde kwartaal gaven 561 bedrijven zo'n winstwaarschuwing af. Bovendien ligt het aantal opwaartse winstbijstellingen dit kwartaal 78 procent hoger dan in het vorig kwartaal en 58 procent hoger dan in het tweede kwartaal, zo hebben analisten van First Call becijferd.

Advanced Micro Devices, de rivaal van 's werelds grootste chipproducent Intel, steeg 0,72 dollar naar 16,34. Aanleiding was de voorspelling van een analist van Merrill Lynch. Die verwacht dit kwartaal nog maar 15 dollarcent verlies per aandeel. Tot nu toe voorzag hij 23 dollarcent verlies. Intel steeg van de weeromstuit 27 dollarcent naar 32,56 dollar.

The Gap steeg donderdag 0,59 dollar naar 13,84. De koers van de grootste kledingwarenhuisketen in de Verenigde Staten is dit jaar met 46 procent gedaald en daarmee de op een na grootste daler in de S & P-index van kledingwarenhuizen. The Gap profiteert nu van berichten over sterk meevallende kerstverkopen.

Verkopen via internet kwamen de vier weken voorafgaand aan kerst uit op 6,3 miljard dollar, 34 procent meer dan vorig jaar. Dat viel beleggers een beetje tegen. Amazon.com verloor 0,13 dollar op 10,75. Woensdag was het aandeel nog met dertien procent gestegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden