Naschokken van revolte tegen babyboomers

De naschok van de revolte tegen de babyboom-generatie is nog voelbaar in de weekbladen. In de Groene Amsterdammer doet Max Arian een wat flets aandoende poging om opdringerige dertigers van repliek te dienen: natuurlijk zitten de kinderen van die vermaledijde generatie nu op het pluche....

Sander van Walsum

Daar stonden vertederende uitingen van goede wil en vrijheidsliefde tegenover. Arian helpt in dit verband een courante misvatting uit de weg: de groepscode van de linkse elite schreef helemaal geen lidmaatschap van de CPN of de fanclub van voorzitter Mao voor! Je mocht ook kabouter of chroetstjoviaan zijn!
HP/De Tijd laat voormalig anchorman van Tros Aktua Wibo van de Linde leeglopen. Ooit, in de tijd van de linkse gekte, gold hij hier te lande als het geweten van het behoudend deel der natie en de stem van de zwijgende meerderheid. Maar in de rubriek Eerste Persoon dist hij vooral platte, plotloze anekdotes uit zijn vlegeljaren bij de televisie op. Daarin passeren tal vam vleselijke genoegens de revue.
Het courante adagium 'overdag neuken is gezond', was aan Van de Linde overigens niet besteed. 'Op dat gebied ben ik altijd een brave borst geweest.' Interessant.

Een ander boegbeeld van rechts Nederland wordt uitgeleide gedaan in Elsevier. Columnist Nic van Rossum houdt het na 650 vermaningen aan incompetente politici voor gezien. Vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Niet omdat hij levensmoe of cynisch is geworden. Laat daar geen misverstand over bestaan.

En bescheiden is hij evenmin. De terugblik op zijn vruchtbare leven is één grote oefening in name dropping. En elke coryfee die hij noemt, kende hij op jij-basis. Met allen heeft hij, naar eigen zeggen, 'op niveau' kunnen praten. 'Met ministers, met hoogleraren, met mijn lezers.' Voor hen was hij degene 'die opschreef wat zij zelf dachten'. Meer dan dat zelfs. 'Ik kreeg brieven van hoogleraren. Die schreven dan: wat goed, van die kant had ik het nog niet bekenen.' Voortaan zullen ze het zonder Nic van Rossum moeten stellen. Hij gaat zich namelijk in Zuid-Frankrijk vestigen. Maar ook vanaf die standplaats belooft hij 'het vaderlandse politiek-maatschappelijke gescharrel scherp in de gaten te houden'. Gelukkig maar.
Hervormd Nederland signaleert dat er tegenwoordig zoveel bóze mensen in ons midden zijn. De vruchteloze pogingen om een antwoord te vinden op de vraag hoe dat komt, voeren langs zielkundigen, politicologen en geëngageerde burgers. Ook zij komen er dus niet helemaal uit. Wel menen zij dat de overheid mede debet is aan het probleem: zij suggereert een grotere bereidheid om naar de burgers te luisteren dan ze kan of wil waarmaken. En dat roept frustraties op. En dan is er natuurlijk de onbeteugelde vrijheid. Iedere nieuwe generatie geniet meer vrijheid dan de vorige. 'Waar moet bij de huidige jongeren de tegendraadsheid vandaan komen?'

De Nieuwe Revu portretteert zo'n jongere: de 24-jarige J. streefde wereldlijke genoegens na die zij niet met eigen middelen kon financieren. Zij was daarom ontvankelijk voor het verzoek van een Nigeriaans gelegenheidsvriendje om bijna twee kilo cocaïne naar Brazilië te smokkelen. En dat ging dus mis. Ze zit een gevangenisstraf van vier jaar uit en doet verslag van de meest louterende ervaring van haar leven.

Vrij Nederland ten slotte, laat zich - zijn eigen traditie getrouw - bij de themakeuzes voor het eerste meinummer in belangrijke mate leiden door de Tweede Wereldoorlog. Arnon Grunberg en Hans Maarten van den Brink sluiten zich aan bij de 'goed/fout-polemiek' van Chris van der Heijden en Jessica Durlacher. De Nederlandse inspanningen om na de oorlog Duits grondgebied te verwerven komen aan de orde, alsook de pogingen van volwassen geworden NSB-kinderen om in het 'foute hoekje' van het Rijksarchief het verleden van hun ouders te reconstrueren. 'Ze zijn als de dood om te ontdekken dat pa joden heeft aangegeven, of erger. Met lood in de schoenen komen ze hier, omdat ze uitgaan van het meest verschrikkelijke.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden