Naschok veroorzaakt paniek

Een krachtige naschok heeft donderdag voor paniek gezorgd in Pakistaanse deel van Kashmir zes dagen na de zware aardbeving die miljoenen dakloos heeft achtergelaten...

In de hoofdstad Islamabad renden inwoners in paniek naar buiten. Zij begonnen verzen uit de koran te reciteren, aldus lokale media. Volgens Pakistaanse seismologen had de naschok een kracht van 5,5 op de schaal van Richter. Er zijn geen berichten over nieuwe slachtoffers.

Een groeiende stroom voedsel en medicijnen vindt intussen zijn weg naar het rampgebied. Het officiële dodental is tot 25.000 gestegen. Ongeveer 63.000 mensen zijn gewond geraakt. Minstens 2,5 miljoen mensen raakten dakloos. Dat heeft de Pakistaanse militaire woordvoerder Shaukat Sultan laten weten.

Veel overlevenden hebben nog steeds geen hulpgoederen ontvangen. Zo liep een vijfkoppig medisch team doelloos rond in het zwaar getroffen Muzaffarabad. ‘We willen helpen, maar we weten niet waar we moeten beginnen. Waar is de organisatie? Waar moeten we naar toe?’, zei dokter Rehmat Ullah Wazir van het plaatselijke ziekenhuis.

In deze stad is geen sprake van een gecoördineerd distributiesysteem en groepjes wanhopige inwoners jagen nog elke vrachtwagen of bus na in de hoop dat die voedsel en kleding bij zich heeft. De hulp is bij lange na niet voldoende om de miljoenen behoeftigen te voorzien.

Onafhankelijke waarnemers in de zwaarst getroffen gebieden stellen dat de hulp slecht en chaotisch georganiseerd is waarbij slachtoffers moeten vechten voor de goederen die de regio slechts druppelsgewijs binnenkomen. De hulpverlening wordt ernstig bemoeilijkt door het bergachtig terrein en het feit dat veel wegen onbegaanbaar zijn geworden.

Honderden Pakistaanse militairen zijn donderdag met helikopters naar afgelegen bergstreken in de Neelum-vallei vertrokken. Daar zijn tienduizenden mensen nog van de buitenwereld afgesloten. De militairen moeten de weg vrijmaken voor de komst van hulpverleners.

In een toespraak tot de natie riep president Pervez Musharraf zijn landgenoten op zich te verenigen met het oog op de tragedie. Hij vroeg de slachtoffers om geduld gezien de enorme omvang van de problemen. De hulpverlening komt langzaam maar zeker op stoom, aldus de president.

Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties viel hem bij. ‘Gegeven de omvang, de kracht van de aardbeving en het terrein gaan de zaken redelijk goed. Mijn mensen daar klagen niet over de coördinatie’, zei hij tegen verslaggevers tijdens een bezoek aan Portugal.

Jan Egeland, de man bij de VN verantwoordelijk voor de hulpverlening na de aardbeving, zal het rampgebied bezoeken. Hij prees de reactie van de VN, maar stelde ook vast dat het globale noodhulpsysteem overbelast is en ‘niet werkt zoals het moet’.

Hij riep Pakistan en India op hun oude rivaliteit te begraven. ‘We moeten de oude verdeeldheid in Kashmir nu echt vergeten en er zou een zeer open uitnodigingsbeleid voor hulp overal vandaan moeten zijn.’ Hij hoopt dat Kashmir zal worden opengesteld voor alle hulp.

Woensdag leken beide kernmachten hun meningsverschillen even te vergeten toen het Indiaase leger meldde dat een kleine groep militairen de bestandslijn in Kashmir met Pakistan was overgestoken om Pakistaanse soldaten te helpen bij de wederopbouw van hun bunkers. Maar een dag later ontkenden de Pakistaanse strijdkrachten de Indiase claim.

‘Laat me dit even officieel zeggen dat dit totaal is verzonnen’, zei generaal-majoor Shaukat Sultan. ‘Er is geen sprake van dat het Indiase leger de bestandslijn is overgestoken.’ India en Pakistan hebben al twee oorlogen over Kashmir uitgevochten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden