NASA onder vuur na ongeluk

De leiding van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is onder vuur komen te liggen na het ongeluk met de Columbia. Voormalige NASA-deskundigen betichtten de organisatie ervan dat het hun waarschuwingen over veiligheidsproblemen heeft genegeerd....

Van onze correspondent

Volgens The New York Times waarschuwde de adviescommissie voor veiligheid van de NASA vorig jaar dat het reparatiewerk aan de ruimteveren te lijden had onder de bezuinigingen. De voorzitter van de commissie zei destijds tegen het Congres uiterst 'bezorgd' te zijn over de veiligheid van de ruimteveren.

De leiding van de NASA negeerde volgens enkele oud-commissieleden de conclusies van het rapport en dwong ten slotte vijf van de negen commissieleden op te stappen. Naar zeggen van een NASA-woordvoerster had dat echter niets met de inhoud van hun rapport te maken, maar was het domweg tijd het personeel van de commissie te verversen met jongere en beter opgeleide leden.

Congresleden beloofden meteen dat zij de beschuldigingen onder de loep zullen nemen in het onderzoek dat zij naar het ongeluk met het ruimteveer instellen.

NASA-functionarissen zeiden gisteren dat zij vermoeden dat het ruimteveer verongelukt is door schade aan de hittewerende tegels waarmee de onderkant van het toestel is bedekt. Al meteen na de ramp werd gespeculeerd dat sommige tegels onder de linkervleugel mogelijk beschadigd waren geraakt, nadat een stuk isolatieschuim van de brandstoftank was afgebroken.

'Iedereen is meteen tot de conclusie gekomen dat dat de oorzaak was. Ik ben nog niet bereid dat te zeggen', zei onderdirecteur Bill Readdy van de NASA. Volgens hem is het echter wel de belangrijkste theorie waarop de onderzoekers zich richten.

Specialisten van de NASA bestudeerden de tegels onder de linkervleugel tijdens de vlucht, maar kwamen tot de conclusie dat er geen sprake was van een veiligheidsrisico.

Uit nieuwe gegevens die de NSA heeft vrijgegeven blijkt echter dat er kennelijk wel iets mis was met de linkervleugel. Meetapparaten gaven vlak voor het ongeluk aan dat de temperatuur daar veel sneller aan het stijgen was dan in de rechtervleugel. Verder onderging het ruimteveer meer weerstand onder de linkervleugel. Dat zou erop kunnen wijzen dat er tegels waren losgeraakt.

Honderden politieagenten en militairen zochten het oosten van Texas en het westen van Louisiana nog af op brokstukken en de stoffelijke resten van de zeven bemanningsleden. Volgens de NASA zijn er tal van lichaamsdelen gevonden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden