NASA: El Niño mogelijk even sterk als in rampjaar 1998

Volgens de voorspellingen van het Amerikaanse ruimtevaartinstituut NASA kunnen de gevolgen van het weerfenomeen El Niño even zwaar uitvallen als in 1997-1998. Extreme droogte en regenval leidden destijds wereldwijd tot humanitaire en natuurrampen. El Niño in zijn huidige vorm vertoont 'opvallende gelijkenissen' met die van december 1997.

Overstroming in Argentinië, 29 december. Beeld afp

De satellietbeelden van Nasa tonen een ongewoon hoog en warm zeeoppervlak rond de evenaar in de oostelijke Stille Oceaan, een symptoom van een krachtige El Niño. Volgens het ruimtevaartbedrijf wijst voorlopig niets erop dat het opwarmingsproces afneemt.

De verplaatsing van oceaanwarmte oostwaarts veroorzaakt enerzijds extreme droogte in Australië en Indonesië, anderzijds hevige regenval in Zuid-Amerika. Dat brengt een 'weerchaos' teweeg die wereldwijd al voelbaar is, aldus NASA. Zo kampte Indonesië dit najaar met de ernstigste bosbranden sinds twintig jaar en werden landen als Argentinië en Paraguay getroffen door de grootste overstromingen in vijftig jaar tijd.

De Verenigde Naties en hulporganisaties hebben gewaarschuwd voor een toename van honger en ziekte van miljoenen mensen als gevolg van een mogelijk ongekend heftige El Niño. In Afrika dreigen voedseltekorten in februari een piek te gaan bereiken. Ook regio's in het Caribisch gebied en Centraal- en Zuid-Amerika zullen de komende zes maanden worden geraakt. Oxfam Novib vreest dat de nasleep van El Niño bestaande crises in landen als Jemen, Syrië en Soedan zal versterken.

Extreme droogte/regen

Mede door El Niño viel van juli tot en met oktober slechts 15 procent van de normale neerslag in Indonesië, met enorme bosbranden tot gevolg (+).

Tijdens de Kerst werden meerdere Zuid-Amerikaanse landen getroffen door zware overstromingen, een gevolg van El Niño.

2015 was sowieso een opmerkelijk jaar als we het over het weer hebben: het warmste jaar ooit gemeten.

Uiteenlopende gevolgen

El Niño is een weerfenomeen dat zich eens in de twee tot zeven jaar voordoet en ongeveer een half jaar duurt. Het ontstaat wanneer de westenwind boven de Grote Oceaan afzwakt of zelfs van richting keert, waardoor ook het warme oceaanwater rondom Australië zich oostwaarts verplaatst. Daardoor warmt de doorgaans koele zee in de Stille Oceaan ter hoogte van Peru op, in extreme gevallen met drie graden Celsius.

In grote delen van de wereld laten de consequenties van El Niño zich voelen op uiteenlopende wijzen. Zo krijgt zuidelijk Afrika te maken met droger weer, kent India een zachtere moesson, daalt het aantal orkanen in Noord-Amerika, maar groeit het tyfoongevaar in Japan en Korea. Althans, dat is de verwachting, want geen enkele El Niño is hetzelfde.

Europa blijft grotendeels buiten schot voor de gevolgen van El Niño. In Noord-Europa willen de winters doorgaans nog wel strenger zijn, al getuigt de warmste decembermaand ooit daar momenteel niet van. Volgens het KNMI bestaat er geen sluitend bewijs dat het Nederlandse winterweer door El Niño wordt beïnvloed.

Beeld NASA/JPL-Caltech
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden