'Nareizende kindbruiden onderweg naar Nederland'

Ten minste 34 uitgehuwelijkte Syrische kindbruiden hebben tussen januari 2014 en begin dit jaar asiel aangevraagd in Nederland. Dat meldt RTV Noord op basis van een inzage in documenten van de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND).

Asielzoekers komen aan in Ter Apel.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

De cijfers dateren uit maart 2015. Inmiddels zouden negen van de 34 meisjes boven de 18 zijn.

Hiernaast zouden er 22 'nareizende' kindbruiden onderweg zijn naar Ter Apel. De jongste hiervan is 13 jaar. De oudste man (38) zou getrouwd zijn met een meisje van 15. Het is niet duidelijk of de meisjes al in Ter Apel zijn aangekomen.

Nederland erkent kindhuwelijken als ze zijn geregistreerd in het land van herkomst. Op deze houding is veel kritiek. Fractievoorzitter van de PvdA in de gemeente Vlagtwedde Richart Joling: 'Als overheid staan wij dus toe dat deze meisjes seksueel misbruikt worden. Ik vind dat zeer verwerpelijk en zeer ernstig.'

Wetswijziging

De Tweede Kamer wil de wet aanpassen, zodat kindhuwelijken in Nederland altijd ongeldig zijn. De Kamer nam de wet met algemene stemmen aan. De Eerste Kamer spreekt zich in november uit over deze wetswijziging.

Tweede Kamerleden willen echter direct actie. 'We kunnen niet stilzitten. Deze meisjes moeten beschermd worden', aldus PvdA-Kamerlid Attje Kuiken tegen RTL Nieuws. De PvdA heeft opheldering gevraagd aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff. Woensdag praat de Tweede Kamer met staatssecretaris Dijkhoff over het asielbeleid.

Ook het CDA en de PVV maken zich zorgen om de komst van de kindbruiden. PVV-leider Wilders noemt het onaanvaardbaar en walgelijk, CDA-Kamerlid Keijzer vindt het idioot dat er niets tegen gedaan wordt.

Volgens een hulpverlener van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) gaat het in veel gevallen om getraumatiseerde tieners. 'Deze meisjes zijn nog kinderen. Veelal afkomstig uit Syrische vluchtelingenkampen in Libanon, Jordanië en Turkije en daar uitgehuwelijkt. Ze hebben hulp nodig.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden