Nare scheiding Betancourt overheerst viering

Precies een jaar geleden kwam Ingrid Betancourt vrij. Maar nu haalt de oud-presidentskandidaat vooral het nieuws vanwege haar nare scheiding.

Van onze buitenlandredactie

Betancourt (47), de belangrijkste politicus die de guerrillabeweging FARC ooit in handen wist te krijgen, leeft nu voornamelijk in Frankrijk en is verwikkeld in een echtscheidingsprocedure die nare trekjes begint te vertonen.

Lijfelijk
Betancourt, die in februari 2002 werd ontvoerd en op 2 juli vorig jaar samen met 14 anderen werd bevrijd, vroeg in maart echtscheiding aan van haar man Juan Carlos Lecompte omdat ze ‘lijfelijk zes jaar van elkaar waren gescheiden’.

Ook Lecompte wil nu scheiden, na zich aanvankelijk te hebben verzet tegen beëindiging van het 12-jarig huwelijk. Volgens hem ging de vroegere presidentskandidate tijdens haar gevangenschap vreemd.

Boek
Hij wijst op het boek Out Of Captivity ('Uit gevangenschap’) waarin drie Amerikanen, die een jaar terug ook werden bevrijd, beweren dat Betancourt een relatie had met de voormalige senator Luis Eladio Perez die inmiddels ook is vrijgelaten.

Lecompte bood de FARC ooit aan hem gevangen te nemen en Betancourt vrij te laten. Ook zou hij een beeltenis van zijn vrouw hebben laten tatoeëren op zijn schouder. Volgens het Colombiaanse blad Caras, dat vorige week als eerste de scheidingsperikelen bekend maakte, zou hij nu verbolgen zijn over de ‘ondankbaarheid’ die Betancourt zou hebben getoond na haar vrijlating uit het oerwoud.

Vernederd
Ook zou hij zich vernederd voelen door de onthulling over Betancourts relatie in de jungle met Perez. De politica liet zich echter niet onbetuigd en beschuldigde haar man ervan zelf vreemd te zijn gegaan tijdens haar gevangenschap met een Mexicaanse journaliste.

De bevrijdingsactie van het leger wordt vandaag in Colombia gevierd met onder andere een documentaire, ‘Soldaten zonder bescherming’, met beelden over de planning en uitvoering van de operatie. De betrokken militairen wisten tot het FARC-gebied door te dringen door zich voor te doen als guerrillastrijders. Dinsdag bezochten de elf soldaten die ook werden bevrijd de plek waar het leger ze een jaar terug oppikte.

Ingrid Betancourt (AFP) Beeld
Ingrid Betancourt (AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden