Narcistische held

Dertien jaar na zijn onverwacht grote succes Dances with Wolves (1990) maakte acteur-regisseur Kevin Costner, die sindsdien weinig potten meer wist te breken, opnieuw een klassiek ogende western. Open Range deed echter veel minder stof opwaaien. In een verhaal van bijna 2,5 uur trekken vier cowboys met hun kudde door de open prairie en belanden ze in een gebied dat wordt gecontroleerd door een kwaadaardige veebaron. Onvermijdelijke confrontaties volgen. Eerst een vechtpartij, dan een moord en ten slotte de wraak tijdens een massale shoot-out, waarin Costner zich ontpopt als een onverslaanbare revolverheld - een zeker narcisme is hem uiteraard niet vreemd. Open Range is degelijk en volgens de regels gedraaid vakwerk. Alleen suggereren de beelden van uitgestrekte landschappen en de dik aangezette orkestrale score dat Costner opnieuw een groots epos wilde afleveren. Die ambitie maakte hij niet waar.

Open Range (Kevin Costner, 2003)

RTL 7, 20.30-23.15 uur.

Hidalgo

(Joe Johnston, 2004) Ouderwets sterrenvehikel en ouderwetse avonturenfilm, dit Hidalgo van de regisseur van Jumanji en Jurassic Park III (een oudgediende, want daarvoor verantwoordelijk voor de special effects in de eerste Star Wars-trilogie en Raiders of the Lost Ark). Acteur Viggo Mortensen was zojuist doorgebroken als strijder Aragorn in The Lord of the Rings-trilogie, toen hij het paard Hidalgo mocht bestijgen. Daarmee neemt hij de uitnodiging aan van een sjeik om mee te doen aan een levensgevaarlijke wedren over 3.000 mijl door de verzengende Arabische woestijn. Hij is, eind 19de eeuw, de eerste Amerikaanse deelnemer. Zandstormen, een sprinkhanenplaag en valse concurrentie zijn een aantal van de ontberingen die hem wachten in deze lange film vol spectaculaire beelden.

Veronica, 20.30-23.10 uur.

Sweet November

(Pat O'Connor, 2001) Zoete snotterfilm waarin Charlize Theron en Keanu Reeves opnieuw samen speelden, na hun broeierige (en veel geslaagdere) duet in de thriller The Devil's Advocate. In deze tranentrekker is Theron een stervende jonge vrouw die zich voorneemt voor haar dood nog wat mannen een wijze levensles te geven; zo gauw ze er een heeft versierd en verslonden, laat ze hem vallen voor een volgende. Maar als een van die mannen gladjakker (reclameman!) Reeves is, die zich twee jaar na The Matrix (1999) moet hebben gerealiseerd dat zijn daaraan verbonden coolheid zeer beperkt houdbaar was, loopt het allemaal anders dan zij zich had voorgesteld. Geloofwaardig of ontroerend wordt het in ieder geval niet.

Net 5, 20.30-22.55 uur.

The Villain

(Hal Needham, 1979) Dwaze westernparodie die zich het beste laat kijken als een live action Loony Tunes-film. Kirk Douglas, als Cactus Jack, is de Wile E. Coyote die Charming Jones (Ann-Margret) probeert te ontvoeren. Houten klaas Arnold Schwarzenegger, in 1979 meer houten klaas dan ooit, wordt aangesteld als haar begeleider wanneer ze de erfenis van haar vader wil ophalen. Haal u het (toen nóg vettere Oostenrijks-Duits-Amerikaanse accent van Schwarzenegger voor de geest en laat u overtuigen door een verrukkelijke over-the-top excercitie in droge humor. 'This is a seven-shot six-shooter, and I had it especially made', pocht hij tegen de vrouw die hij moet beschermen. 'Why?', vraagt zij. Hij: 'Why?' Zij: Yeah...' Hij: I dunno.'

RTL 7, 23.15-1.00 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden