Narcissen voor Prinses Kleinvee

'Twee emmers waren gemakkelijker te dragen dan één', aldus de Ierse dichter en Nobelprijswinnaar Seamus Heaney. Vorig jaar bestond het tijdschrift Ons Erfdeel veertig jaar en bij die gelegenheid maakte de redactie met dit citaat duidelijk dat zij de 'samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland nog steeds van groot belang vindt...

Vanaf het begin, eind jaren vijftig, werd Ons Erfdeel geleid door Jozef Deleu en nog altijd is hij de hoofdredacteur. Sinds 1970 is het tijdschrift ondergebracht in de Vlaams-Nederlandse 'Stichting Ons Erfdeel', die inmiddels in meer dan twintig talen boeken publiceert over de taal, de geschiedenis en de kunsten in de Lage Landen. Deze stichting verzorgt van Ons Erfdeel ook een driemaandelijks, Franstalig equivalent: Septentrion. Arts et culture de Flandre et des Pays-Bas.

Door haar veeltalige opzet lijkt 'Stichting Ons Erfdeel' enigszins op een schriftelijk broertje van de Wereldomroep en ook het het vijf keer per jaar verschijnende tijdschrift (met een ongekend aantal van 150 medewerkers en adviseurs!) lijkt meer geschreven voor achterop geraakte literatuurliefhebbers in den vreemde dan voor Nederlanders en Vlamingen die van elkaars werk niet goed op de hoogte zijn.

Zo voegen de artikelen in het nu verschenen laatste nummer van 1998 weinig toe aan wat er eerder in de dagbladen en tijdschriften is geschreven over Helga Ruebsamens Lied van de waarheid, Christine D'haens nieuwe dichtbundel of over de honderdste geboortedag van Simon Vestdijk.

In de recensierubriek van Ons Erfdeel wordt een enkele pen scherp geslepen, maar de tien artikelen die het hart van het tijdschrift vormen, gaan door het ontbreken van iedere vorm van kritiek nooit verder dan een welwillende inleiding. Ook de stijl vertoont een academische braafheid die zo inwisselbaar is, dat op geen moment de lust gewekt wordt om te kijken wie welk stuk geschreven heeft.

De samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland bepaalt ook de inhoud van het Antwerpse literaire tijdschrift Revolver dat de Nederlandse markt probeert te veroveren met een wat de vormgeving betreft goed verzorgd, driemaandelijks verschijnend boekwerk op ruim formaat. In tegenstelling tot Ons Erfdeel dat alleen over literatuur schrijft, richt Revolver zich met name op oorspronkelijk werk.

Revolver bestaat inmiddels 25 jaar en kreeg onlangs de Literaire Prijs van de Stad Antwerpen 1998, omwille van de 'essentiële bijdrage' die het blad levert aan het Vlaamse literaire leven. Deze bijdrage komt in het nieuwste nummer voor een groot deel van Nederlandse bodem en vormt zo een goed voorbeeld van de samenwerking die Ons Erfdeel voor ogen staat.

De Nederlandse dichters Marc Kregting, Ilse Starkenburg en Serge van Duijnhoven schreven deze keer geen poëzie, maar een kort verhaal, net als de Vlamingen Herman Leenders en Bart Plouvier. Het resultaat is een treurig soort gelegenheidsproza waar zowel vorm als inhoud aan ontbreekt.

Alleen Marc Kregting weet te boeien met de raadselachtige belevenissen van Prinses Kleinvee, 'een kei van een stoot die van de opperspekmeester een bos narcissen kreeg'. Deze trotse prinses ziet zich genoodzaakt om in een cursus 'netwerken' op zoek te gaan naar haar 'kernkwaliteiten', maar al wat zij vindt is een pijnlijk gebrek aan 'frustratietolerantie'.

De overige verhalen in Revolver zijn in de eerste plaats een bewijs dat de samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen geen garantie is voor kwaliteit, hoogstens voor een groter aanbod aan schrijvers. Tevens heeft de bladvulling van Revolver het vreemde effect dat men gaat verlangen naar de braafheid van Ons Erfdeel. Al is de stijl weinig opwindend en de naam ouderwets, Ons Erfdeel heeft tenminste een onderwerp.

Peter Swanborn

Ons Erfdeel, Rekkem, jaargang 41, nummer 5, november/december 1998 * 25,-. Revolver, Antwerpen, jaargang 25, nummer 2, oktober 1998 * 18,-.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden