Napoleon

Opnieuw was het heet, ook in Parijs. Maar het weerhield heel wat mensen er niet van een bezoek te brengen aan de crypte van Napoleon in de Dôme des Invalides....

Napoleon overleed in 1821 op het eiland St. Helena. Officeel ging hij dood aan kanker, maar ook is er het verhaal dat hij zou zijn vergiftigd met arsenicum, een stof die trouwens ook in hele lichte dosering voorkwam in de lijm waarmee het behang in het huis op St. Helena was vastgeplakt, lijm die door het vochtige klimaat nogal wat gassen afgaf. Ook daaraan zou de kleine keizer kunnen zijn bezweken.

In 1840 haalde koning Louis-Philippe het lichaam van Napoleon terug naar Frankrijk, in 1861 werd het verdeeld over zes kisten in een enorme marmeren doos in de kelder van de Dôme des Invalides geparkeerd. Sindsdien brengen dagelijks duizenden mensen een bezoek aan de donkerbruine superkist. Op de vloer rond de crypte staan de namen van de veldslagen die Napoleon won, magische namen.

Marengo. Wagram. Austerlitz. Borodino.

Gisteren werd de crypte onder andere bezocht door drie busladingen Duitsers, een bus Franse veteranen, boers uitziende mannen die nog in Algerije hadden gevochten, ze kwamen uit de omgeving van Cahors, vele tientallen bejaarde Amerikaanse echtparen, drie schoolklassen onder strakke leiding van zwetende juffen, honderden loslopende toeristen, waaronder vele Japanners die er alles aan gelegen leek zoveel mogelijk vast te leggen en zo min mogelijk te bekijken, en een Nederlandse vader met drie zoontjes die alledrie sprekend op hem leken, allemaal roodharig en voorzien van een brilletje. In leeftijd varieerden de jongens van twaalf tot zestien.

De vader, een lange man in een korte broek, voerde de zonen goed geïnformeerd langs de crypte. Hij had iets van een geschiedenisleraar, en hoewel de jongens zich uiteraard geneerden voor zijn luide, duidelijke stem, waren ze toch ook niet bij hem weg te slaan. Alleen de oudste viel met zijn walkman en ongestrikte Adidassen wat uit de toon. Hij was het ook die een paar keer protesteerde tegen het bezoek aan het Musée de l'Armée dat hierna op paps programma stond, 'alleen maar oude uniformen.'

'We gaan naar het bed waarin Napoleon is overleden', zei de vader, 'dat staat daar. Zijn kamer op St. Helena hebben ze helemaal nagebouwd.'

De jongens knikten.

Voordat ze het Musée de l'Armée en Napoleons laatste kamer bezochten, gingen ze naar de souvenierwinkel. Daar waren tientallen boeken, T-shirts, spelletjes, tinnen soldaatjes, vlaggen, bekers en op schaal nagemaakte kanonnen van de Grande Armée te krijgen. 'Allemaal tien euro, niet meer!' riep de vader.

De jongens doken de winkel in.

De vader scharrelde langs de boekenkasten, met die blik van iemand die alles al heeft, en eindigde bij het raam waar een replica van Napoleons dodenmasker te koop lag voor 490 euro. Hij streelde het gezicht, de fijne neus, de kleine mond, het voorhoofd. Hij had het eerder gedaan, dat kon je zien. Alle rumoer om hem heen verstomde even - waar gingen zijn gedachten heen? Hoe is zoiets mogelijk?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden