Napels opgeschrikt door moorden

In nog geen week tijd is de Zuid-Italiaanse stad Napels het toneel geweest van zeven moorden en één aanslag. De grote vraag is of er een verband bestaat tussen die moorden....

Met zeven moorden en een moordaanslag in zes dagen lijkt de Italiaanse stad Napels andermaal bezocht te worden door een golf van geweld.

De vraag die de autoriteiten bezighoudt is of er inderdaad sprake is van een golf, en dus van een mogelijke oorlog tussen verscheidene facties van de camorra, of dat het om een betrekkelijk toevallige reeks moorden gaat. Het antwoord op die vraag is cruciaal voor de reactie van politie en politici.

Napels wordt met onvoorspelbare tussenpozen bezocht door twisten tussen de verschillende camorra-groepen in de stad. Dan vallen er ineens weken achtereen reeksen doden. De laatste keer was twee jaar terug, toen de ene afrekening de andere uithaalde en er gedurende drie weken bijna dagelijks slachtoffers vielen, soms op klaarlichte dag en midden op straat.

De eerste moord, dit weekeinde, betrof die op een 16-jarige jongen die door een leeftijdgenoot werd omgelegd om redenen van jaloezie. Op zichzelf staat die buiten de boekhouding van de camorra, al passen optreden en motief wel degelijk in een cultuur van geweld.

De moordaanslag van gistermorgen vroeg, op een 34-jarige man die zelf al eens was veroordeeld, lijkt ook buiten de context van de camorra te moeten worden gezien. De man werd op een plein in het stadscentrum met een mes overhoop gestoken, maar overleefde de aanslag.

De beide moorden van dinsdag lijken daarentegen wel met elkaar samen te hangen. De 37-jarige Adriano Cirillo en de 31-jarige Pascale Pecoraro, die beiden bij daglicht vanaf een motor werden doodgeschoten, maakten allebei deel uit van de entourage van Gaetano Di Gioia. Dat is een van de voormannen van de camorra in Napels. Vandaag een week geleden had hij bonje gehad met een van zijn rivalen; de moord van dinsdag wordt geïnterpreteerd als een afrekening daarvoor.

In Napels zijn zo’n twintig clans van de camorra actief, soms met onverwachte afsplitsingen. Hun voornaamste handel is die in drugs.

Justitie schat het aantal direct bij de camorra betrokken criminelen op circa vierduizend. Jaarlijks zouden zij een omzet draaien van rond de 16 miljard euro. De camorra van Napels wordt als de rijkste criminele organisatie van Italië beschouwd en ook als de hardvochtigste.

Ook de motieven voor de moord op de 36-jarige handelaar in video-spelletjes Rodolfo Pacilio, afgelopen zondag, zijn nog niet duidelijk. Voor zover bekend had hij geen banden met de camorra, al had hij wel een strafblad. Drie jaar geleden werd zijn broer ook al vermoord, zodat de indruk ontstaat van een keten van afrekeningen die wordt voortgezet.

Toch wilde de procureur van Napels gisteren nog niet spreken van een heuse camorra-oorlog. Daarvoor zijn de motieven van de verschillende moorden nog te ondoorzichtig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden