Napels, een aangevreten stad

In de straten van Napels ligt 15 duizend ton huisvuil te vergaan. De vuilstortplaatsen zijn vol. Nu dreigen epidemieën...

Het is een gore bende in Napels. Als de trein uit het noorden de stad binnenschuifelt, richting het centraal station, presenteert zich reeds de werkelijkheid achter de dramatische bewoordingen waarmee de Italiaanse president, Giorgio Napolitano, eerder deze week alarm sloeg. ‘Een tragische noodtoestand’, noemde hij de omstandigheden waarin zijn geboortestad is komen te verkeren.

‘Een open gebarsten etterbuil ter grootte van een metropool’ zou een plastischer en adequater karakterisering zijn geweest. Want Napels ziet er dezer dagen uit als een door gangreen aangevreten stad, een kolos van steen en beton die vuil en stank zweet – en dat in infernale hoeveelheden. In de straten ligt 15 duizend ton huisvuil sudderend te vergaan.

Meteen achter het station begint een stadslandschap dat de middeleeuwse hellevaarten van Hiëronymus Bosch tot pittoreske idyllen maakt. Aan beide zijden van de straten, op de stoepen en her en der tegen de gevels of tot halverwege de rijbaan, liggen de eindmorenen van de menselijke consumptie opgetast, soms wel drie of vier meter hoog. Het is een bizar tafereel, dat zich voortzet tot ver in de buitenwijken van de stad, tot in de bermen van de toevoerwegen, tot in de parken en plantsoenen.

Hoe het zover heeft kunnen komen is zo troebel als het huidige Napolitaanse straatbeeld. De vaste vuilstortplaatsen van Napels zijn aan het einde van hun capaciteit, een oude vuilverbrandingsoven voldoet niet aan de moderne milieueisen, een nieuwe is nog niet af. Met het zoeken van oplossingen is te lang gewacht en na dat wachtten restten procedures en burgerverzet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden