Namibië officieel betrokken bij burgeroorlog in Angola

Namibië is sinds het weekeinde officieel betrokken bij de burgeroorlog die in Angola woedt. Angolese regeringstroepen maken gebruik van Namibisch grondgebied in hun offensief tegen de Unita-rebellen in het uiterste zuiden van Angola....

De Namibische president Sam Nujoma sprak vorige week al zijn steun uit voor 'de totale liquidatie' van Unita. Het Namibische leger doet zelf niet mee aan gevechtsacties, al heeft Nujoma's minister van Defensie gedreigd dat Namibië 'zal terugslaan als Unita ons aanvalt'.

Unita had eerder gewaarschuwd dat het Namibische soldaten zou aanvallen, als ze het Angolese regeringsleger zouden steunen. Tot dusverre is er slechts één incident op Namibisch grondgebied gemeld.

Een kleine Unita-eenheid viel in de nacht van zaterdag op zondag met mortieren een post aan van een Namibische paramilitaire eenheid. Daarbij raakten een soldaat en zeven burgers gewond.

De betrokkenheid van Namibië bij de Angolese burgeroorlog komt nadat president Nujoma vorig jaar al samen met Angola en Zimbabwe de zijde van de president Kabila koos in de Congolese burgeroorlog. Een kwart van het Namibische leger zit al ruim een jaar in Congo.

De logistieke steun van Namibië is belangrijk voor het Angolese leger, dat bezig is met het zuiveren van de grensstreek. Volgens diplomatieke waarnemers in de Namibische hoofdstad Windhoek kunnen de Unita-eenheden nu beter in de richting van de Zambiaanse grens worden gedreven. Doel van de operatie is ook de bezetting van Jamba, het vroegere bush-hoofdkwartier van rebellenleider Jonas Savimbi.

De militaire operatie heeft een vluchtelingenstroom op gang gebracht. Ruim vierduizend Angolezen, vooral vrouwen en kinderen, hebben hun dorpen ten noorden van de grensrivier Kavango verlaten. Ze worden door de Namibische regering opgevangen in een kamp ruim driehonderd kilometer weg van de grens. De vluchtelingenorganisatie van de VN heeft voorraden en tenten gestuurd.

Volgens de onafhankelijke krant The Namibian maakt het Angolese regeringsleger ook gebruik van een legerbasis in Namibië, dicht bij het grensstadje Rundu. Namibische paramilitaire eenheden zouden de sloppenwijk van Rundu uitkammen op de aanwezigheid van gevluchte Unita-soldaten.

Het Angolese regeringsleger is sinds september in het offensief. President José Eduardo dos Santos wil niet alleen de grote terreinwinst teniet doen die Unita sinds eind vorig jaar boekte, na de mislukking van het akkoord van Lusaka en een miljarden gulden kostende VN-vredesoperatie. Hij heeft zich ditmaal voorgenomen Unita te verslaan en een definitief einde te maken aan de nu al 25 jaar voortslepende burgeroorlog in Angola.

Dat de rebellen van Savimbi, die vorig jaar nog tweederde van het land in handen hadden, in het defensief zijn gedrukt, bleek in oktober, toen het regeringsleger Bailundo en Andulo innam, de twee strategische steden in het centrale hoogland.

Unita beschuldigt de regering ervan napalm te gebruiken bij haar offensief, waarvan inmiddels duizenden burgers het slachtoffer zouden zijn geworden.

Ook verdenken de rebellen 'sommmige NAVO-landen' ervan satellietfoto's aan de regering in Luanda ter beschikking te stellen, waardoor Unita-eenheden beter kunnen worden gelokaliseerd.

Zeker is dat het regeringsoffensief krachtiger is dan eerdere pogingen om Unita uit te schakelen. Luanda beschikt dankzij de opbrengst van nieuwe oliecontracten over nieuw zwaar geschut en gevechtsvliegtuigen. Unita zelf, dat de burgeroorlog financiert uit haar diamantmijnen in het binnenland, heeft juist de laatste tijd last gekregen van strengere internationale sancties.

Volgens militaire deskundigen in Zuid-Afrika is het prematuur te stellen dat het regeringsleger nu echt aan de winnende hand is. Ze denken dat Unita bezig is met een taktische terugtrekking om binnenkort, als de regentijd in Angola aanbreekt en het regeringsleger met zijn zware uitrusting weinig meer kan doen, de lange aanvoerlijnen van de troepen van Dos Santos aan te vallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden