Namen Oost-Europese eurocommissarissen bekend

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, heeft maandag de lijst van tien nieuwe, tijdelijke eurocommissarissen bekendgemaakt. Zij zullen vanaf mei tot en met november zes maanden meelopen met enkele van de andere twintig commissieleden om de EU beter te leren kennen....

ANP

De meest in het oog springende naam is die van de voormalige premier en minister van Financiën van Estland Siim Kallas. Zijn benoeming door de Estse regering is mogelijk omstreden, omdat deze huidige liberaal in de jaren zeventig als financieel specialist actief was in het vroegere Sovjet-apparaat.

De christen-democraten in het Europees Parlement, verenigd in de Europese Volkspartij, stelden vorige week nog dat ex-Sovjetfunctionarissen geen hoge EU-baan mogen krijgen. Het Europees Parlement en de huidige lidstaten moeten in april nog instemmen met de nieuwe kandidaten. Het is nog onduidelijk of het parlement een enkele kandidaat mag afwijzen of alle tien de commissarissen moet wegsturen als Kallas onaanvaardbaar zou zijn.

Alle nieuwkomers krijgen voor de periode van vijf of zes maanden dat zij actief zijn een gewoon salaris als eurocommissaris van ruim 17.000 euro per maand. Ook bouwen zij in die periode pensioenrechten op. De meeste nieuwkomers zullen ook vanaf november, bij aantreden van de nieuwe Europese Commissie voor een periode van vijf jaar, herbenoemd worden. Alle tijdelijke commissieleden, onder wie veel zittende of oud-bewindslieden mogen ook drie assistenten aanwerven.

In totaal staan drie vrouwen op de lijst van nieuwkomers, onder wie de vertegenwoordigster van de grootste nieuwe lidstaat Polen. Dat stuurt oud-minister van Europese Zaken en staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Danuta Hübner naar Brussel. Hongarije wil oud-onderhandelaar over EU-toetreding en hoofd van de Hongaarse missie in Brussel P'eter Bal'azs aanstellen als Europees commissaris.

Letland stuurt minister van Buitenlandse Zaken en dochter van naar Siberië gedeporteerde ouders Sandra Kalniete naar Brussel. Derde vrouw op de lijst is de Litouwse minister van Financiën Dalia Grybauskait'e. Slowakije stuurt met Jan Figel ook de hoogste onderhandelaar over EU-toetreding naar het dagelijks bestuur van Europa. Hetzelfde geldt voor Slovenië, dat onderhandelaar Janez Potocnik afvaardigt.

Tsjechië heeft Milos Kuzvart, oud-minister van Milieu, benoemd voor de tijdelijke post in Brussel. De twee nieuwkomers van buiten Oost-Europa zijn de Cypriotische minister van Financiën Markos Kyprianou en de Maltese minister van Buitenlandse Zaken Joe Borg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden