Namaak op het terras

Een klein jaar geleden vond ik mezelf ineens terug op een chaise longue van nep-rotan. Canarische Eilanden, misschien geldt dat als een excuus....

jaap huisman

Dan is er nu ook hout-look. Of liever gezegd, het bestaat al drie jaar, maar ook dit verschijnsel in het tuinmeubelassortiment, viel me nu pas op. Producent - de Franse onderneming Grosfilex met een vestiging in Uden - heeft jaren geoefend tot een goed resultaat was bereikt. Van Gros filex kun je goedkope tuinstoelen (fl.19,95) in de supermarkt aantreffen, maar net zo makkelijk een deckchair van fl.295,- bij het tuincentrum. Plus de hout-look-set, dus. De Makro, die dergelijke sets onlangs als 'winstpakker' aanbood, geeft als verklaring voor het namaak-hout dat het echte teak of meranti het afgelopen jaar 15 procent duurder geworden is, zodat het prijsverschil tussen kunststof en hout verder is opgelopen. Bovendien heeft hout twee grote prak tische nadelen: de meubelen zijn zwaar en moeilijk te onderhouden.

Grosfilex is wel de laatste die dat zal ontkennen. De voorlichtster Nanda Tuithof wijst fijntjes op de houtverzorging met olie die elk jaar moet plaatsvinden om de meubels er knap te laten uitzien. De hout-look is een getrouwe nabootsing van hout, dat wil zeggen met nerven en verkleuringen, zelfs zo dat je op een meter afstand zou zweren dat het hout was. Het is een composiet van kunsthars met biologische materialen. Wel ke kon Tuithof niet zeggen.

De consument, heeft veel belangstelling voor de hout-look, opnieuw vanwege het makkelijke onderhoud en de 'levensechtheid'. De stoelen en tafels zijn ook nog eens uv-bestendig: ze verkleuren niet. In mid dels is het assortiment uitgebreid met een dinerfauteuil en een deckchair met tabouret, en heeft de naturel hout-kleur gezelschap gekregen van donkergroen en caribbean blue, de hit van dit seizoen. Uiteraard met nagebootste houtnerf. Of we ook de tuinset in metaal-look hebben gezien bij ons bezoek aan de Makro? Verdomd, daar zijn we ingestonken. De uitleg hierbij is dat het gaat om een mineralen-composiet die een 'glimachtig' effect sorteert, en het metaal wegpest omdat het veel warmer zit. Kunnen we nu ook namaakhout verwachten in plantenbakken? Stomme vraag. Want daarvoor was nu al jaren namaak-zandsteen met een terracotta-look op de markt. Voordeel: dat breekt niet, maar kan wel heel smerig branden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden