NAM negeert zorgen inwoners en gaat boren in gasveld Veendam

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat over een aantal weken een nieuw klein gasveld bij Veendam aanboren. Dat zei een woordvoerder van de NAM vrijdag voor de NOS-microfoon. De bewoners krijgen vrijdag een brief met informatie over de boringen. Op 25 februari wordt een inloopavond georganiseerd.

Een man uit Loppersum laat de schade aan zijn huis zien door eerdere aardschokken.Beeld anp

In het veld bij Veendam hoopt de NAM 1 miljard kubieke meter aardgas aan te treffen. De boringen nemen ongeveer 8 weken in beslag. Volgens de woordvoerder zijn de risico's van de boringen nihil. 'Aardschokken komen vrijwel nooit voor en we verwachten dat de bodem 1 tot 2 centimeter zal dalen over de komende 10 jaar.'

In het Groningenveld in Noord-Groningen zit ongeveer 2800 miljard kuub aardgas. In dat gebied zijn regelmatig kleine en grote aardschokken. Er is in de provincie veel onrust over een recent rapport van minister Henk Kamp (Economische Zaken). Daarin staat dat aardbevingen als gevolg van aardgaswinning zwaarder kunnen worden dan eerder werd aangenomen.

Geen risico's
Volgens burgemeester Ab Meijerman van Veendam heeft de NAM hem verzekerd dat de boringen geen risico's met zich meebrengen omdat het om een klein veld gaat. Over de reactie van de bevolking op het plan kan Meijerman nog niets zeggen. 'Nu blijkt dat gaswinning steeds sterkere bevingen veroorzaakt, zijn de emoties ook anders.' De vergunning voor een boortoren is jaren geleden al afgegeven. 'En toen heeft niemand bezwaar gemaakt.'

GemeenteBelangen Veendam, de grootste partij in de gemeenteraad van Veendam, is verrast door de plannen van de NAM. 'Het was beter geweest als de NAM met boren had gewacht op de uitkomst van het onderzoek van minister Kamp', zei fractievoorzitter Bram Schmaal. De partij wil van de NAM harde garanties dat ze niet moeilijk gaan doen over het vergoeden van eventuele schade.

De boringen door de NAM bij Veendam komen bovenop die van Nedmag, die daar op een diepte van 1500 meter zout uit de grond wint. Inwoners van het zoutwinningsgebied klagen al jaren over schade aan hun woningen die volgens hen wordt veroorzaakt door zoutwinning. Uit onderzoek bleek vorig jaar dat er geen verband is tussen de winning van zout en de scheuren in huizen en gebouwen in het gebied

175 gasvelden
Het gasveld bij Veendam is een van de 175 kleinere gasvelden in heel Nederland, waar de Nederlandse Aardolie Maatschappij gas wint of van plan is dat te gaan doen, laat de NAM weten in een reactie. Door ook te winnen uit kleine velden, is de NAM niet alleen afhankelijk van het grote Groningenveld bij Slochteren.

De NAM richt zich sinds 1974 op het zogenoemde kleineveldenbeleid. De NAM boort jaarlijks ongeveer twaalf nieuwe putten aan met twee mobiele boorinstallaties. De gasproducent doet dat niet alleen bij velden waar nog geen gas wordt gewonnen. Soms wordt een nieuwe put geboord om het laatste beetje gas in een gasveld te winnen. De NAM heeft nieuwe technieken ontwikkeld om dat rendabel te doen. De gaswinning uit een nieuw veld neemt altijd minstens tien jaar in beslag.

Onderzoek in Friesland
Het KNMI gaat in samenwerking met Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) onderzoek doen naar alle activiteiten onder de bodem in Friesland. Dat maakte gedeputeerde Sietske Poepjes van Friesland vrijdag bekend. Het SodM deed eerder ook al onderzoek naar de bevingen in Groningen.

De gedeputeerde wil er verzekerd van zijn dat Friesland geen gevaar loopt. In Friesland wordt op kleinere schaal dan in Groningen gas en zout gewonnen. 'Naar aanleiding van de onrust in Groningen wil ik een dergelijke situatie in Friesland voor zijn', benadrukt Poepjes.

Ondanks dat deskundigen het provinciebestuur hebben laten weten dat de kans op bevingen in Friesland nihil is, wil de gedeputeerde toch een onderzoek. 'Ik ben dit aan mijn stand verplicht', zegt Poepjes. Volgens haar laat de situatie in Groningen zien wat voor onrust er kan ontstaan rond dergelijke bevingen. 'Dan past ons als provincie Friesland een proactieve houding op dit gebied.'

Een seismograaf van het KNMI berekent grondtrillingenBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden