NAM moet Groningse huizenbezitters nu al compenseren

Alle woningbezitters in het Groningse aardbevingsgebied komen per direct in aanmerking voor compensatie voor de waardedaling van hun huizen. Ook als zij geen bevingsschade hebben en in hun huis willen blijven wonen. Dat heeft de rechtbank in Assen woensdag bepaald. Op dit moment kan er pas aanspraak worden gemaakt op genoegdoening van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) als een huis met verlies wordt verkocht.

Schade aan een woning in Slochteren. Beeld anp
Schade aan een woning in Slochteren.Beeld anp

De rechtszaak tegen de NAM was aangespannen door de stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG). Daarin zijn twaalf woningcorporaties en negenhonderd particuliere huizenbezitters verenigd. 'Fantastisch', reageerde de advocaat van de stichting Pieter Huitema op de uitspraak. 'De rechter ziet in dat huizeneigenaren met een probleem blijven zitten als zij pas bij verkoop gecompenseerd worden.' Volgens de WAG zijn zo'n 100.000 woningen in het bevingsgebied bij elkaar ruim een miljard euro minder waard geworden.

De rechtbank deed woensdag een principe-uitspraak, zonder zich uit te laten over schadevergoedingen. Of er sprake is van waardedaling moet per geval worden vastgesteld in afzonderlijke procedures, net als de omvang van de compensatie. Wel acht de rechtbank het 'aannemelijk' dat alle woningen in het gebied in waarde zijn gedaald door de aardbevingen als gevolg van gaswinning.

De NAM erkent de waardedaling, maar wil vasthouden aan de huidige compensatieregeling die uitgaat van moment van verkoop. Sinds die maart vorig jaar in werking trad, deden 170 mensen er een beroep op. Maar er is ook veel kritiek: de procedure zou complex zijn en de geboden compensatie te laag. De regeling biedt bovendien geen oplossing voor huizen die onverkoopbaar zijn.

'Eventuele vervolgstappen'

'De rechter heeft een heel duidelijke uitspraak gedaan en de NAM op een heel aantal punten in het ongelijk gesteld', erkende Martijn Verwoerd, hoofd van de aardbevingsafdeling van het gaswinningsbedrijf. 'We gaan de overwegingen goed bestuderen en ons beraden op eventuele vervolgstappen.'

De Groningse gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) hoopt dat de NAM 'ruimhartig en soepel' op de uitspraak reageert. Volgens advocaat Huitema van stichting WAG zou het bedrijf er goed aan doen 'mee te denken over oplossingen' in plaats van door te gaan met procederen. 'De NAM moet zich realiseren dat mensen met grote problemen zitten.'

Het vaststellen van het peilmoment voor waardevermindering blijft ingewikkeld, omdat die zich volgens de rechtbank 'niet van de ene op de andere dag openbaart'. Ook over de mate van waardedaling bestaat geen overeenstemming. Volgens de stichting WAG kan die oplopen tot 25 procent; de NAM houdt het op twee tot vijf procent. Volgens onderzoekers van de VU dalen de huizenprijzen bij elke aardbeving van 2.2 of meer op de schaal van Richter met 1,2 tot 1,9 procent, gemiddeld 2500 euro per huis per schok.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden