NAM gaat weer afvalwater lozen in Twente

De Nederlandse Aardolie Maatschappij gaat weer afvalwater lozen in Twente, tot onvrede van de bevolking. De NAM krijgt naar verwachting volgende week groen licht om een opgelapte pijpleiding weer in gebruik te nemen, waarmee de joint venture van Shell en ExxonMobil afvalwater injecteert in de bodem.

Beeld anp

Veel Twentenaren vrezen voor milieuvervuiling. Het vervuilde water ontstaat bij de oliewinning in het Drentse Schoonebeek. De NAM injecteert daarbij hete stoom in de bodem om de aardolie vloeibaarder te maken. Daarbij kwam tot april 2015 dagelijks 8.200 liter chemicaliën afvalwater vrij, dat via een pijpleiding naar lege gasvelden in Twente gaat. De winning kwam vorig jaar stil te liggen nadat een boer in het Overijsselse Hardenberg verontreinigd water op zijn land ontdekte. De pijpleiding bleek lek te zijn, waarna de NAM de oliewinning staakte.

Na een reparatie zou het probleem nu verholpen moeten zijn, zegt de NAM. Zodra het Staatstoezicht op de Mijnen daarvoor toestemming geeft, kan het oliebedrijf de oliewinning en het lozen van afvalwater weer hervatten, aangezien de NAM daarvoor een vergunning heeft. Minister van Economische Zaken Henk Kamp, onder wiens ministerie het Staatstoezicht op de Mijnen valt, zegt het oordeel van de dienst af te wachten, dat naar alle waarschijnlijk volgende week zal volgen.

Handtekeningenactie

Onder Twentenaren werden eerder dit jaar 30 duizend handtekeningen ingezameld van burgers die willen dat de afvalwaterinjecties in de Twentse bodem stoppen. Zij vrezen behalve voor milieuvervuiling ook voor bodemverzakking. Een lokale PvdA-afdeling is verbolgen over de NAM en minister Kamp, 'die doodleuk doorgaan met het vergiftigen van de bodem in ons mooie Twente'. Overigens onderzoekt het ministerie ook een handvol alternatieven voor de afvalwaterlozingen in Twente, benadrukt een woordvoerder. Het CDA is niet gerustgesteld. CDA-Kamerleden Pieter Omtzigt en Agnes Mulder verwijten Kamp dat hij de Kamer niet onmiddellijk heeft geïnformeerd over de hervatting van de oliewinning. Het PvdA-Kamerlid maakt zich zorgen dat de pijpleiding met afvalwater vol zoutzuur en waterstoffluoride dwars door Natura2000-gebieden in Noordoost-Twente gaan.

Overijssel bezorgd over gevolgen injecteren afvalwater

Eerder ontstond ophef over de mogelijke gevolgen voor het milieu en de kans op aardbevingen. Provinciale Staten van Overijssel vroegen toen aan minister Kamp van Economische Zaken om onafhankelijk onderzoek naar de risico's van de injectie van afvalwater diep in de Twentse bodem. Lees hier het nieuwsbericht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden