DDW-VERKENNERS

Nalden: 'Door het design van WeTransfer durven mensen het te gebruiken'

Tijdens de twaalfde editie van de Dutch Design Week gidsen de Gasten van de Volkskrant u door het overweldigende programma. Welke locaties mogen niet worden gemist? Wie zijn de nieuwe ontwerptalenten? En wat hebben de Gasten zelf eigenlijk met design? Vandaag: Nalden (29), medeoprichter WeTransfer.

Eva Oude Elferink
Nalden. Beeld De Volkskrant
Nalden.Beeld De Volkskrant

Wanneer vind jij iets design?
Moeilijk. Ik denk dat het heel erg te maken heeft met vormgeving, maar design kan van alles zijn. Voor sommigen is het een label op hun vork, voor anderen kan een deurknop al design zijn. Waar het vooral om gaat is de gedachte achter het ontwerp en de manier waarop dat is uitgevoerd. Dat geldt zowel voor offline design als digitaal design, waar ik specifiek in ben geïnteresseerd.

Design hoeft niet tastbaar te zijn?
Je ziet dat door ontwikkelingen als de Iphone en de Ipad digitaal design juist steeds tastbaarder is geworden. Er wordt nu op een heel andere manier nagedacht over user interfaces. De vraag is wat wilt je bereiken met een design, hoe je door design iets toegankelijk kunt maken. Met mijn bedrijf (WeTransfer, red.) doe ik dat net zo. Ik gebruik design als een manier om mensen techniek te laten omarmen.

Hoe dan?
Mensen zijn vaak bang voor techniek, design zorgt ervoor dat ze iets niet zien als een technisch product. Dat verklaart ook deels ons succes. Door het design van WeTransfer durven mensen het te gebruiken.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Dagelijkse dingen, maar dat kan van alles zijn. Ik houd van technisch design, van goed ontworpen websites. Maar ik houd ook van meubelen, architectuur vind ik te gek. Ik vind het leuk om geprikkeld te worden, ga altijd naar de Graduates Show van Dutch Design Week om te zien waar de nieuwe lichting afgestudeerden mee bezig is.

Wel tof, dit jaar zie je dat veel mensen design koppelen aan voedsel. Een student heeft bijvoorbeeld een app ontwikkeld - No Milk - waarop mensen die allergisch zijn voor melk, kunnen zien welke koekjes ze wel mogen eten.

Wat is volgens jou het onderscheidende aan 'Dutch design'?
Ik ben heel trots op Dutch design, dat vooropgesteld. Maar ik denk wel dat de term af en toe wordt misbruikt. Het is een kapstok waar van alles aan wordt opgehangen, omdat het een label is dat beter verkoopt.

Het is ook heel erg aan het evolueren, dat maakt het lastig om te zeggen wat precies het onderscheidende is. Vroeger had je de generatie van Wim Crouwel, Rem Koolhaas. Wat nu denk ik erg speelt, en dat vond ik op deze Dutch Design Week wel onderbelicht, is het digitale, interactieve aspect. Er zijn steeds meer ontwerpers die digitaal vette tools maken, Moop bijvoorbeeld. Of Momkai. Over een paar jaar zullen de mensen van Dutch Design Week snappen dat dát de nieuwe Dutch design is.

Digitaal wordt vergeten?
Dutch Design Week is een blik in de toekomst van hetgeen we al weten. Het is niet zozeer innoverend, maar blijft binnen de gebaande paden. Weer een leuke nieuwe stoel, maar geen next level shit. Je ziet hier niets met motion technology. Misschien kijk ik er ook wel anders tegenaan als internetkid.

Het zou sick zijn als er volgend jaar een speciale editie komt, een kruising tussen Dutch Design Week en STRP Festival. STRP gaat veel meer over interactieve inventiviteit. Als je die twee werelden bij elkaar brengt, krijg je volgens mij iets heel bijzonders.

Je noemde eerder al No Milk. Verder dingen gezien die je hebben verrast of geïnspireerd?
Wat ik heel tof vond, is de Diabetes Kit van Melchior van Voorden. Dat is een soort Ipod shuffle die heel toegankelijk is voor kinderen met diabetes, zodat ze spelenderwijze met hun ziekte leren omgaan. En The Revealing Maps of Cancercare van Renee Scheepers. Zij heeft een kaart ontworpen die inzichtelijk maakt wat voor traject mensen ingaan bij wie kanker is geconstateerd.

Ook nog iets gezien wat je wilde meenemen?
Zeker weten. Het is heel moeilijk om hier geen geld uit te geven. Het is me wel gelukt om zonder iets te kopen bij Piet Hein Eek weg te lopen. Maar bij Yksi Winkel hadden ze een toffe open haard die ons erg aanstond. En er was een lamp van Tom Dixon, die was ook heel tof. Nu moet ik alleen mijn vriendin nog overhalen, maar dat komt wel goed.

Welke locaties moeten mensen in ieder geval bezoeken tijdens DDW?
De Graduation Show. Je moet ook altijd langs Piet Hein Eek. Joost en Kiki is tof. En Sectie C, daar is ook het grote feest. Dutch Design Week is sowieso dope, het is een beetje Amsterdamse gezelligheid in Eindhoven. Wat dat is? Ha, dat is een geheim dat alleen Amsterdammers begrijpen.

Laatste tip?
Ik hoop dat Dutch Design Week volgend jaar een betere website heeft. Deze site is ontworpen voor mensen die niet gewend zijn zich online te bewegen, dat kan veel beter.

undefined

Een magnetische muur, the Magic Wall, op de Dutch Design Week in Eindhoven. Beeld epa
Een magnetische muur, the Magic Wall, op de Dutch Design Week in Eindhoven.Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden