‘Nalatigheid’ bij troepen Irak

Het was een zeldzame schuldbekentenis waarmee het Iraakse militaire establishment woensdag reageerde op de bloedigste dag in Irak dit jaar, waarbij in Bagdad zeker 95 doden vielen. ‘Deze operatie toont nalatigheid, en duidt op een zwakke plek in de beveiliging, waarvoor de schuld vooral ligt bij de Iraakse troepen’, aldus legerwoordvoerder Qassim al-Moussawi woensdag op tv.

APReuters en AFP

Het was een zeldzame schuldbekentenis waarmee het Iraakse militaire establishment woensdag reageerde op de bloedigste dag in Irak dit jaar, waarbij in Bagdad zeker 95 doden vielen. ‘Deze operatie toont nalatigheid, en duidt op een zwakke plek in de beveiliging, waarvoor de schuld vooral ligt bij de Iraakse troepen’, aldus legerwoordvoerder Qassim al-Moussawi woensdag op tv.

Het Iraakse leger en de politie zijn sinds het vertrek op 30 juni van de Amerikaanse troepen uit de grote steden belast met het bewaren van de orde in Irak. Maar de zes aanslagen woensdag op overheidsgebouwen, tonen hoezeer zij daarin nog tekortschieten.

De zwaarste van de aanslagen had plaats voor het ministerie van Buitenlandse Zaken, net buiten de Groene Zone, waarin zich het parlement en de Amerikaanse ambassade bevinden. Een vrachtwagen met explosieven, die geparkeerd stond op een maar deels bewaakte parkeerplaats tegenover het gebouw, ontplofte halverwege de ochtend, in de wijde omgeving een enorme ravage aanrichtend.

Bijna alle ruiten van het tien verdiepingen tellende ministerie waren vernield; de gevel was zwartgeblakerd, tientallen auto's brandden uit. In en om het druk bezette ministerie kwamen 59 mensen om en raakten er zeker 250 gewond. Zeker acht doden zijn leven verbrand in hun auto’s.

Enkele minuten eerder ontplofte een auto bij het ministerie van Financiën in het noorden van de stad, toen een patrouille van leger en politie er voorbij kwam. Hierbij vielen zeker 19 doden 22 gewonden. Ook waren er explosies in de winkelgebieden van de wijken Baiyaa en Bab al-Muadham, waar respectievelijk 2 en 6 doden vielen.

De Iraakse regering had, om te tonen dat alles onder controle was, nog maar twee weken geleden politie en leger opgedragen binnen 40 dagen de betonnen muren te verwijderen die overal in Bagdad gebouwen beschermen tegen aanslagen. Premier Nouri al-Maliki zei woensdag echter alle veiligheidsmaatregelen ‘te zullen herzien’. Hij beschreef de aanslagen als ‘pogingen onze gewapende troepen in diskrediet te brengen, die hebben bewezen goed in staat te zijn de strijd aan te gaan met terroristen.’

Ook eerdere aanslagen na het vertrek van de Amerikanen, wezen al op het tegendeel. Zo vielen op 9 juli 50 doden bij aanslagen in Bagdad en bij Mosul in Noord-Irak, en kwamen op 31 juli zeker 27 mensen om bij aanslagen bij vijf moskeeën in Bagdad. ‘De troepen zorgen niet voor veiligheid, alleen voor verkeersoverlast’, aldus een Iraakse arbeider tegen persbureau Reuters.

Niemand heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen van woensdag, maar volgens de autoriteiten zijn twee leden van Al Qaida in Irak gearresteerd toen een andere wagen met explosieven werd onderschept. Volgens de door sjiieten geleide regering zitten vooral soennitische terroristen achter het geweld.

Tegelijkertijd met de aanslagen kwamen woensdag ook mortiergranaten terecht in de Groene Zone, onder meer bij een VN-kantoor. Binnen herdachten VN-medewerkers net de aanslag van 19 augustus 2003 waarbij 22 VN-functionarissen omkwamen, onder wie VN-gezant Sergio Vieira de Mello.

De VN-Veiligheidsraad en het Witte Huis hebben de aanslagen scherp veroordeeld. De VS lieten weten dat ze geen gevolgen hebben voor het plan het Amerikaanse leger uit Irak terug te trekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden