Nalatenschap van Cash

Unearthed, de postuum verschenen box met vijf cd's van Johnny Cash, is geen testament. Het is eerder het verslag van een van de opmerkelijkste samenwerkingen uit de popmuziek: die tussen een countryzanger en een producer die naam maakte met The Beastie Boys, Run DMC en The Red Hot Chili Peppers....

Ariejan Korteweg

Toen Cash tien jaar geleden werd voorgesteld aan Rick Rubin, was hij een artiest die al lang geen succes meer had gehad en zwaar leunde op zijn verleden. Rubin haalde de zanger uit zijn sluimerstand. Aan zijn hand keerde Cash terug naar de bron: de harde, eerlijke getuigenis van het echte leven, gevat in een liedje met geen verkeerd woord erin.

Het klikte tussen de mannen. 'Ik heb vaker met langharige types verkeerd en dat was nooit een probleem', bromde Cash over zijn nieuwe partner. In de loop van tien jaar hebben ze samen vier platen gemaakt, allemaal met American Recordings als subtitel. Tijdens hun sessies, doorgaans gehouden in Rubins huisstudio in Hollywood, werd veel meer materiaal vastgelegd dan op de cd's verscheen. Cash en Rubin hadden al lang het plan een selectie van de restopnamen uit te brengen. Vlak voordat de mix voltooid was, op 12 september van het vorig jaar, overleed de zanger.

Deze laatste vluchtgegevens van Johnny Cash zijn verpakt in een prachtig zwart doosje, gevat in linnen. Zo gaat The Man in Black ook na zijn dood stemmig gekleed. De muziek is verdeeld over vijf cd's. De eerste cd, Who's gonna Cry, concentreert zich op de man met zijn gitaar. De opnamen zijn vooral afkomstig uit de eerste sessies, het repertoire omvat country-klassiekers en eigen composities. Op Trouble in Mind, de tweede cd, is Cash met band te horen. Rubin laat leden van de Chili Peppers, Tom Petty and the Heartbreakers, Nick Cave en anderen met Cash te musiceren. Naar nu blijkt is ook Carl Perkins, de man van Blue Suede Shoes, bij Cash te gast geweest. Samen maken ze van Brown-Eyed Handsome Man een strakke rockabilly.

Meest opmerkelijke gastmuzikant op de derde cd, Redemption Songs, is Joe Strummer, met wie Cash het gelijknamige Bob Marley-nummer vertolkt. Niet te versmaden is ook Cash' versie van You'll Never Walk Alone, begeleid op kerkorgel. Op de vierde cd, My Mother's Hymn Book, zingt Cash liederen uit het kerkboek van zijn moeder. De laatste cd is een bloemlezing. Wat geen gemakkelijke opgave is, omdat de American Recordings amper zwakke plekken vertoonden.

Al hebben lang niet alle opnamen de genadeloze doelgerichtheid van de eerdere cd's, toch is Unearthed een waardevolle aanvulling op de serie. Dat komt mede door het begeleidende boekwerk, verzorgd door Mojo-journaliste Sylvie Simmons. Overigens: Rubin heeft ook nog een deel vijf van de American Recordings in petto.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden