Nageslacht

ZE zouden als organisatie hebben kunnen zeggen: 'Oké, het is nogal warm. Dus als iemand een paar honderd meter probeert te smokkelen door her en der een bocht in het parcours af te snijden, of hij laat zich door een opvangmedewerker van het Leger des Heils of het Riagg een...

Jan Blokker

Daar had ik misschien nog in kunnen komen.

Maar de wandeling ineens met respectievelijk 20 en 25 procent inkorten, omdat het kwik een paar graden boven normaal is gestegen!

De slapjanussen zijn onder ons.

Het nieuws raakte wereldkundig tijdens een persconferentie die werd gegeven door een gewichtig ogende man die vermoedelijk de voorzitter, de directeur, de veldmaarschalk of mogelijk zelfs de Henk Kroes van de Vierdaagse was. Hij probeerde ook de indruk te wekken dat hij zojuist in overleg met het van vakantie teruggeroepen staatshoofd en de bewindslieden van Algemene Zaken, Volksgezondheid en Defensie, fase A van het Rampenplan Betuwe en omstreken in werking had gesteld, en dat de bevolking van Nederland in het algemeen en Gelderland in het bijzonder werd opgeroepen zich kalm en waardig te gedragen.

Opvallend was de aandacht die uitging naar de militaire deelnemers aan het evenement. Die zouden vandaag weliswaar hun volle vijftig kilometer moeten uitmarcheren, maar ze mochten dat voor het eerst in de geschiedenis zonder bepakking doen.

En dan te bedenken dat Jaap de Hoop Scheffer en Henk Kamp kortgeleden elfhonderd Hollandse soldaten naar een woestijn in Irak hebben gestuurd, waar het gemiddeld vijfenveertig graden is, en waar iedereen dag en nacht zwaar bepakt, bezakt en ook nog bewapend moet blijven, omdat achter elke zandkorrel een moslimterrorist kan schuilen. Hebben die jongens tussenWaal en Rijn ooit voldoende ervaring kunnen opdoen, als de opperbevelhebber van Nijmegen bij een beetje temperatuur z'n Vierdaagse al bijna afblaast?

Land van watjes en softies.

Het kan ook geen toeval zijn dat een Nederlands voetbalelftal van dak-en thuislozen internationaal nog enigszins een vuist kan maken. Niet de volgevreten lanterfanters van Dick Advocaat, maar jongelui die nog weten wat ontbering is, dus die ook nooit te beroerd zijn geworden om een door Frank de Boer of Edgar Davids nonchalant op straat weggegooide zak patat uit de hondenpoep op te rapen om er het laatste restje mayonaise uit te likken.

En dan op het wereldkampioenschap straatvoetbal toch met 4-1 van Brazilië winnen, wat des te bewonderenswaardiger is als je bedenkt dat in Rio de Janeiro alle voetballers van jongs af aan dak-en thuisloos zijn geweest, en dat er tussen de tegenstanders van het Nederlanders daken thuislozenteam en de figuren als Pele, Maradonna en Ronaldo dus eigenlijk geen verschil bestond.

Maar hoe lang houdt hun glorie stand?

Volgende week schijnen ze in Rotterdam gehuldigd, d. w. z. meteen al weer in de watten gelegd te worden. En we hebben aan de tennisser Martin Verkerk gezien wat de gevolgen zijn. Die werd na zijn knappe nederlaag op Roland Garros ereburger van ongeveer alle gemeentes in Noord-en Zuid Holland, en sindsdien is hij nog aan geen enkel nieuw toernooi begonnen, of hij lag er in de eerste ronde al uit.

De verwekelijking van de sportman.

Niet alleen heeft de gewichtige baas van de Vierdaagse uit meiderige angst tien kilometer geschrapt, hij bezwoer z'n wandelaars ook nog vooral een zakdoek tegen de koperen ploert om hun kop te knopen.

'Akelig, misselijk nageslacht', verzuchtte Jan Kordaat al over z'n kindskinderen die hij jansalies zag worden.

En toen was het nog pas 1860.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden