Naderende recessie knabbelt in Nederland aan rijkdom

De naderende recessie knabbelt ook in Nederland aan de rijkdom. De wereld is in mineur. Daarom is het crisisoverleg, dit weekend in Ottawa....

Van onze verslaggeefster Sheila Sitalsing

Blijven winkelen. Dat zal vrij vertaald de boodschap aan de wereld zijn van 183 ministers van Financiën, dit weekend bijeen in Ottawa voor de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds. Het is crisisoverleg, nu de wereld synchroon in een recessie zinkt terwijl de trucendozen van de autoriteiten om de economie overeind te houden leeg raken.

Angst is het grote gevaar van crisis. Angst voor het kopen van een huis of een nieuwe auto. Angst voor het opzeggen van je baan en met een briljant idee een eigen bedrijfje beginnen. Angst verlamt, voorkomt innovatie, en maakt dat mensen geld weigeren te spenderen. Praten van recessie lokt een recessie uit.

Daarom zullen de ministers van Financiën naast bezorgdheid vooral bezwerende formules hanteren. De effectiviteit van we-komen-er-wel-uit-beweringen, daalt echter pijlsnel, nu de crisis akelig dichtbij komt. Loonstijging bovenop de inflatie zit er volgend jaar voor een groep Nederlanders niet in. Bonussen dalen. Het loonoffer rukt op. Samen met de ingezakte beurskoersen leidt dit tot het meest pregnante effect van de crisis: er wordt aan de rijkdom in Nederland geknabbeld. Wie net een te duur huis heeft gekocht, gefinancierd met te dure aandelen, zal dit voelen.

Het 'Japan-scenario' wordt, vooral in de VS, steeds serieuzer genomen. Tien jaar geleden ging iedereen in Japan maar raak investeren, dankzij goedkope leningen. Resultaat: overinvesteringen, waardoor er te veel spullen werden gemaakt voor te weinig vraag. Door goedkoop geld spoten prijzen van huizen en aandelen omhoog. Tot de bom barstte en de prijzen kelderden. Inmiddels heerst er deflatie (dalende prijzen) en geeft niemand meer geld uit. Japan krimpt dit en volgend jaar volgens de verwachtingen.

Klnikt bekend? Ook in de VS gingen huizen- en aandelenprijzen door het plafond. Ook daar eisen krankzinnige overinvesteringen in vooral IT en telecom nu hun tol. Er vallen ontslagen, prijzen dalen, de economie stokt.

In Nederland vijlen sociale kassen en ontslagbescherming de scherpe kantjes van een recessie af. Maar ook hier wordt het snijden in de IT, waar het aantal bankzitters stijgt.

Een recessie hoort erbij. De afgelopen dertig jaar had Nederland er grofweg elke tien jaar eentje. Pluspunt is dat Nederland volgens het CBS uitstekend gewapend is, dankzij een ordentelijk begrotingsbeleid. Eng is dat de hele wereld tegelijk in mineur is. Een open, exporterende economie als Nederland wordt zo dubbel getroffen. Eng is ook dat centrale banken nauwelijks hulplijnen meer over hebben, na de vele renteverlagingen. De overblijvende remedie is uitzweten, wachten tot de renteverlagingen gaan helpen, slechte investeringen wegsnijden. En winkelen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden