Nader mag Kerry

de voeten lopen

Van onze medewerker

Diederik van Hoogstraten

NEW YORK

Het Hooggerechtshof van Florida heeft vrijdag besloten dat de onafhankelijke kandidaat Ralph Nader in die staat op het stembiljet mag verschijnen bij de Amerikaanse verkiezingen van 2 november. Daarmee is de winstkans van de Democraat John Kerry in de cruciale staat aanzienlijk afgenomen.

Naders Hervormingspartij doet nu mee in 28 staten, waaronder Florida, Iowa en West-Virginia. Deze drie zijn deel van een kleine groep zogenoemde swing states, waar de uitkomst ongewis is. De campagnes van Kerry en president Bush concentreren zich vrijwel uitsluitend op die staten.

In vijftien staten lopen rechtszaken over de vraag of Nader mag meedoen. Democraten trachten hem met juridische middelen tegen te houden, omdat een stem voor Nader wordt beschouwd als een gemiste stem voor Kerry. Bush heeft minder te vrezen van de progressieve consumenten-activist.

Het arrest in Florida wekte de woede van de Democraten. Net als in 2000 zal het er om spannen in de 'Sunshine State', toen duidelijk was dat Al Gore zou hebben gewonnen zonder het 'Nader-effect'. En net als toen oordeelde het Hof in het nadeel van de Democraten; destijds ging het om de hertelling na de omstreden verkiezingen.

De eisers redeneerden dat de Hervormingspartij niet op tijd aan bepaalde wettelijke voorwaarden had voldaan. De hoge rechters stelden dat de wet vaag was geformuleerd, maar weigerde Naders partij te straffen. 'Elke twijfel over de betekenis van de regelgeving moet uitvallen in het voordeel van toegang tot het stembiljet.'

Theresa Amato, de campagneleider van Nader, was tevreden. 'Dit geeft kiezers in Florida meer keuzes, meer stemmen', zei zij. Nader stelde op zijn website dat 'de anti-Democratische Partij moet ophouden om de keuzes van kiezers te beperken door pesterij en juridische details, en eens beginnen met het debat over de kwesties'.

Kerry en tal van andere Democraten hebben Nader opgeroepen om zich niet in de verkiezingsstrijd te mengen, zodat Bush verslagen kan worden. Nader heeft zich daar niets van aangetrokken. Vorige maand nog riep hij Kerry op om te 'kappen' met de pogingen om zijn supporters in belangrijke staten tegen te werken.

De woordenstrijd liep hoog op in Florida. In 2000 won Bush daar met 537 stemmen verschil, terwijl Nader 97 duizend stemmen kreeg. Daarvan zou tweederde naar Gore zijn gegaan. Sindsdien geldt Nader, die zich al tijden inzet voor een meerpartijenstelsel, als luis in de pels van de Democraten.

Dat weten de Republikeinen ook. Democraten verwijten rechts Nader te steunen, zelfs met donaties. In Florida zijn zulke beschuldigingen extra beladen, omdat gouverneur Jeb Bush de broer van de president is. 'Deze zaak illustreert het feit dat Nader een speeltje van de Republikeinse Partij is', zei Scott Maddox, de voorzitter van de Democraten in Florida.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden