Nachtvlinders

Het is nacht. Alles slaapt. Het is stil. Alleen het ruisen van de wind door de boomkruinen is te horen....

PETER BEKKERS

Twee dronkelappen komen uit het nachtcafé, niet vechtend als gewoonlijk, maar met de armen om elkaars schouders geslagen en vol van de mooiste sentimenten die twee goede vrienden maar voor elkaar kunnen hebben.

'Ik hou van je, met heel mijn hart', begint nummer een, 'wat zou ik zonder jou moeten beginnen. Kom hier, dan geef ik je een kus, hier, op je voorhoofd, want ik hou van je, de maan is mijn getuige.'

'En ik van jou', zegt nummer twee, 'als ik jou niet had gehad, dan had ik in de goot gelegen als een arme ziel. Niets was er dan van mij terecht gekomen. Weet je nog, hoe ik eraan toe was? En jij hebt mij gered, dat zal ik nooit vergeten, nooit. Kom hier, dan geef ik je die kus terug.'

En zo gingen die twee maar door terwijl de maan hoog aan de hemel stond en de miljoenen sterren vriendelijk knipoogden aan het firmament. Voor een keer waren alle schijnwerpers op het aardse tranendal gericht. Het leek waarachtig wel, of het er pluis was.

En bijna was ik in slaap gevallen, vol vertrouwen in alles en vol van een stralend geluk, toen er een akelige doodskreet klonk, die de stilte aan duizend stukken scheurde, midden in de nacht. Die twee dronkelappen waren gekapseisd, zij aan zij, de armen stevig om elkaar, en daarbij boven op de neus van een auto gevallen. En die auto, geloof het of niet, die begon te gillen als een viswijf!

Er klonk gevloek - van die twee dronkelappen natuurlijk -, in de huizen gingen de lichten aan, bewoners verschenen in pyama op hun balkon en begonnen eveneens te vloeken. De hele straat was in rep en roer. Daar kwam al een politiewagen de straat in rijden, met blauwe zwaailichten. Het gillen van de auto stopte en die twee allerbeste vrienden werden meegenomen naar het bureau, om in de cel hun roes uit te slapen. En dat was het einde van de prachtige nacht.

Vertel me eens, heb je het ooit zo zout gegeten? Weg met de auto! Weg met het kapitalisme! Weg met deze hele vervloekte eeuw en de vorige erbij!

Peter Bekkers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden