Nachtrust

GOEDEMORGEN, lekker geslapen?', zegt hij tegen een net wakker geworden avondmens. 'Ja hoor, prima. Jij ook, zo te zien.'..

PETER BLANGE

Haf negen, ontbijt tijdens het toernooi om het wereldkampioenschap volleybal van 1994.

Twee enigszins uitgewoonde mensen proberen elkaar op te beuren.

Zelf voel ik mij die morgen evenmin fit. Het lichaam stribbelt tegen na een wedstrijd. Ochtendpijn heet dat en elke sporter op leeftijd kent dat gevoel.

In de ogen van Joop is iets anders waarneembaar. Het merk van de televisie waar hij de hele nacht naar heeft zitten kijken. Hij heeft dikke wallen onder de rood doorlopen, vierkante kijkers. Het zoveelste nachtje volleybal-analyse.

'Hoezo?', pareert hij mijn opmerking.'Nou Joop, je ziet er niet al te best uit.' Zijn haren wijzen alle kanten op. Antenne-stand.

'Heb je weer video gekeken?'

'Ja, maar niet de hele nacht. Ik heb ook geslapen.'

'Sorry Joop, het is niet te zien.'

Joop Alberda. Per 1 januari is hij bondscoach af. Na vier jaren, die alleen maar uit volleybal bestonden. Natuurlijk was Joop de coach. Maar de grootse bijdrage heeft hij geleverd in het optimaliseren van de organisatie. Toen de malaise het grootst was, zoch hij zelf nog relaties in het bedrijfsleven op en interesseerde voor het 'produkt' volleybal.

Joop is een perfectionist, en niet zo'n kleintje ook. Hij gaat maar door met alles dat maar enigszins kan bijdragen aan een positief resultaat. Dat zijn nachtrust er regelmatig bij inschiet, is bekend, maar hij blijft het stelselmatig ontkennen. Ook al komt zijn gelaatskleur - naarmate het toernooi vordert - steeds meer in de buurt van de kleur van zijn groene colbert.

In de topsport is alles geoorloofd, mits er wordt gepresteerd. Wel of geen nachtrust, resultaat heeft het opgeleverd: de gouden Olympische medaille.

Hoe is het mogelijk dat wij Nederlanders hiertoe in staat zijn. Dat houdt mij nu al dagen wakker.

Peter Blangé,

aanvoerder van de nationale volleybalploeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden