Nachtmerriescenario dreigt voor pluimveesector Brabant

Het vogelpestvirus is vrijwel zeker Noord-Brabant, de dichtstbevolkte pluimveeprovincie, binnengedrongen. Een leghennenbedrijf in het gehucht Teeffelen bij Oss wordt ernstig verdacht van besmetting....

Van onze verslaggever Peter de Graaf

Daarmee dreigt het nachtmerriescenario werkelijkheid te worden. Noord-Brabant en Noord-Limburg herbergen bijna de helft van alle kippen in Nederland: ruim veertig miljoen. De schrik onder de Brabantse pluimveehouders zit er goed in. 'Dit komt keihard aan. Waar we al weken bang voor zijn, is nu gebeurd', aldus voorzitter Jan Wijnen van de zuidelijke land- en tuinbouworganisatie ZLTO. Provinciebestuurder Eric Janse de Jonge vreest voor een dramatische kaalslag als het virus zich uitbreidt naar Oost-Brabant, waar de meeste kippenbedrijven zijn gevestigd. Hij pleit voor hele harde maatregelen.

ZLTO-voorman Wijnen wil nog niet denken aan een totale ruiming van Brabant. Maar hij erkent dat zo'n 'horrorscenario' angstig dichtbij is gekomen. Eerder pleitte de ZLTO ook al voor radicale maatregelen in de Gelderse Vallei. Het huidige ruimingsbeleid (1 kilometer rond een verdacht of besmet bedrijf) heeft verspreiding van het virus niet kunnen voorkomen.

Het ernstig verdachte bedrijf in Teeffelen telt 24 duizend kippen. Gisteren is de RVV begonnen met het afmaken van de beesten. De ruiming liep enige vertraging op omdat zeven van de twaalf ruimers halverwege het werk neerlegden uit protest tegen de slechte arbeidsomstandigheden. De uitzendkrachten zeggen veel te lange dagen te moeten maken, terwijl ze nauwelijks te eten krijgen. Zelf eten meenemen is niet toegestaan vanwege het besmettingsgevaar.

In Teeffelen is gistermiddag om vijf uur een noodverordening van kracht geworden. Het gehucht werd afgesloten voor alle verkeer. Langs de toegangswegen liet de politie alleen nog inwoners door.

Dat het virus waarschijnlijk toch de Maas is overgesprongen, heeft paniek veroorzaakt onder de boeren. Minister Veerman van Landbouw besloot gisteravond tot extra maatregelen om verdere verspreiding te voorkomen. In een ruime zone rond Teeffelen worden alle kippen gedood. Dat betekent vijftien bedrijven in de driehoek Oss-Lith-Ravenstein.

Op het verdachte bedrijf in Teeffelen, eigendom van twee broers, worden ook varkens gehouden. Het ministerie gaat voortaan ook varkens testen op het vogelpestvirus.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden