Nachtmerrie voor de Noren: 'gek' Breivik na 7 jaar uit kliniek

MARIKEN SMIT

OSLO - Het lijkt een nachtmerrie voor Noorwegen: massamoordenaar Anders Behring Breivik die na zeven jaar vrijkomt uit een psychiatrische kliniek. Terwijl de Noren nog fel debatteren over de conclusie dat Breivik krankzinnig is, berichtte de Noorse krant Aftenposten dat de laatste vijf jaar zes patiënten zijn ontsnapt uit de beveiligde Dikemark-kliniek waar Breivik mogelijk gedwongen zal worden behandeld.

Als de rechter de conclusie overneemt van de twee door de rechtbank aangewezen psychiaters die oordeelden dat Breivik psychotisch was tijdens zijn daden en al jarenlang lijdt aan 'paranoïde schizofrenie', ontloopt Breivik gevangenisstraf. Waarschijnlijk wordt hij opgenomen in de Dikemark-kliniek, ten westen van Oslo. Die is beveiligd, maar patiënten worden niet opgesloten in hun kamer en mogen soms onder begeleiding uitstapjes maken.

Een voormalig arts van de Dikemark-kliniek, Thor Kvakkestad, zei op de Noorse tv dat het 'vrij ongewoon is dat patiënten die met psychosen of schizofrenie binnenkwamen hun hele leven opgesloten blijven'. 'Mijn ervaring is dat patiënten met psychosen en schizofrenie na vijf tot zeven jaar zijn teruggekeerd in de maatschappij.' Kvakkestad zei dat patiënten die meewerken met de artsen, goed reageren op medicijnen en bij wie de symptomen zijn weggeëbd 'het recht hebben om zichzelf in de samenleving te bewijzen'.

De openbaar aanklager zei afgelopen dinsdag dat als een arts Breivik na verloop van tijd gezond verklaart, een rechter nog altijd moet toetsen of hij een gevaar vormt voor de samenleving. In dat geval blijft hij opgesloten.

Breivik pleegde op 22 juli een bomaanslag op het regeringsgebouw in Oslo. Daarbij kwamen 8 mensen om. Daarna ging hij naar het eiland Utøya waar hij 69 deelnemers van een jeugdkamp van de regerende Arbeiderspartij doodschoot.

Om onrust weg te nemen, hebben de meeste advocaten van nabestaanden van slachtoffers benadrukt dat Breivik in de praktijk achter de tralies zal verdwijnen, of dit nu in de gevangenis is of in een beveiligde psychiatrische kliniek.

De meningen in Noorwegen over het psychiatrisch rapport zijn ernstig verdeeld. Lastig is dat niet het complete rapport openbaar is gemaakt, maar alleen de conclusies.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden