Nachtmerrie op migrantenboot Italië

Tussen de Libische kust en Sicilië is dit weekeinde een schuit met 73 Afrikaanse migranten onderschept. Het houten bootje was volgens de overlevenden tien tot veertien dagen geleden met honderd opvarenden uit Libië vertrokken....

Het scheepje had, toen het ontdekt werd, motorpech en maakte water. De passagiers waren ondervoed en uitgedroogd; een van hen bezweek tijdens de reddingsoperatie. De overlevenden zijn in Siracuse op Sicilië aan land gebracht.

Het was het Poolse koopvaardijschip 'Zuiderdiep', onderweg van Gibraltar naar Turkije, dat het scheepje 130 zeemijlen bezuidoosten Sicilië aantrof en alarm sloeg. Op het veertien meter lange bootje bevonden zich toen nog 73 mensen, vooral mannen.

De opvarenden vertelden dat de overige vrouwen en de kinderen - vaak hun eigen vrouwen en kinderen - waren omgekomen en dat zij hun lichamen overboord hadden moeten zetten. De Italiaanse kustwacht verwacht de komende dagen hun lijken te vinden.

De vluchtelingen, afkomstig uit Sierra Leone, Ivoorkust en Liberia, hadden erop gerekend de oversteek in hooguit 60 uur te maken. Dat werd door de hopeloze toestand van hun boot beduidend langer en daarin voorzagen de voedsel- en watervoorraden niet. In dit deel van de Middellandse Zee loopt de temperatuur dezer dagen op tot ruim boven de dertig graden in de schaduw. Alleen is er geen schaduw op zo'n scheepje. De vluchtelingen zeggen 600 tot 1000 dollar per persoon voor hun oversteek te hebben betaald.

Pas maandag werd de volle omvang van het jongste drama op de zee tussen Afrika en Europa duidelijk. Zondag waren de Siciliaanse kustwacht en hulpdiensten uitgerukt om de overlevenden op te vangen. Die vertelden dat het niet veel langer had moeten duren.

In de eerste helft van dit jaar zijn er 1752 illegale vluchtelingen op of voor de Italiaanse kusten onderschept, vrijwel allen op Sicilië of de omringende eilanden.

De Italiaanse regering verklaarde ook nu weer de kwestie als een Europese kwestie te beschouwen en niet als een zuiver Italiaans probleem. De nieuwe minister van Hervormingszaken, Roberto Calderoli huldigde echter de wonderlijke mening dat Italië uit moet kijken door 'de open poort van de clandestiene immigratie niet het islamitische terrorisme toe te laten.'

Voor zover bekend zijn er aan boord van de lekke schuit geen explosieven, wapens, situatieschetsen of geheimzinnige diskettes aangetroffen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.