Nachtmerrie eindigt met hoofdprijs

Na zware strijd veroverde Marit Bouwmeester in Perth haar eerste wereldtitel. Olympisch goud in Weymouth is haar volgende doel.

AMSTERDAM - Marit Bouwmeester, meisje van het Pikmeer, is in rap tempo een zeilfenomeen aan het worden. Drie jaar geleden plaatste de jonge Friezin zich niet eens voor de Olympische Spelen van Peking, nu staat de tweevoudig winnares van de Conny van Rietschoten Trofee te boek als de voornaamste kanshebber voor olympisch goud in Weymouth 2012.


Zondag werd Bouwmeester (23) voor het eerst wereldkampioen in de Laser Radial. Ze betitelde het succes als de voornaamste overwinning uit haar leven. 'Ik heb best veel gewonnen, maar nog nooit een echt grote prijs. Dit is mijn eerste echte overwinning', zei ze na afloop van de medaillerace te Perth.


Het zegt iets over de kritische instelling van deze topsporter met een hoog doel. Bouwmeester won dit jaar alle belangrijke wedstrijden, de Sail for Gold Regatta op de olympische baan van Weymouth, de Pre-Olympics op hetzelfde water en de WK in Australië, met alle concurrenten op het water.


Ze liet deze zomer de Europese titelstrijd schieten. Alles was afgestemd op het hoofddoel van het seizoen: de ISAF Wereldkampioenschappen in Perth.


Daar, op het water bij Fremantle en Rottnest Island, had de Nederlandse een lastige week. In de eerste race maakte ze een valse start, ze moest terug over de startlijn en ging als 51ste weg, om als derde te eindigen. Haar klasse was bevestigd. Daarna was ze vele dagen te voorzichtig in haar races.


Bouwmeester moest zich keer op keer door een groot veld heen werken, om de Belgische concurrente Evi van Acker weer in beeld te krijgen. 'Ik liep telkens achter de feiten aan', oordeelde ze op zondag. Ze won slechts één (van de elf) races: de vijfde.


Zaterdag achterhaalde ze uiteindelijk Van Acker die onder de druk leek te bezwijken. Op donderdag liet de Belgische al een mindere beurt zien. Ze werd zomaar 19de. 'Ik zag dat Evi breekbaar was', zo omschreef Bouwmeester de observatie van dat moment. Vrijdag was een rustdag.


Op zaterdag maakte de zeilster uit Wartena in twee races 20 punten goed. Bouwmeester voer naar positie 7 en 5, Van Acker naar 13 en 19. Met 6 punten voorsprong mocht de Nederlandse zondag de finale in, met dubbel tellende scores. In een windwak gevaren leek de zaak voor Bouwmeester verloren, maar alles kwam uiteindelijk op de pootjes neer.


Bouwmeester, langzaamaan gehard in het vak topzeilen, zette een protestvlag, omdat Van Acker haar te zeer en te opzettelijk in de weg voer. De jury erkende de overtreding van de Belgische, die een strafrondje moest draaien. Het was de beslissing in de wedstrijd, die door Bouwmeester 'een nachtmerrie' werd genoemd. Ze werd vierde, direct achter Van Acker.


In de eindrangschikking bezetten de twee rivalen de plaatsen één en twee. De nummer drie, de Amerikaanse Paige Railey, wordt door Bouwmeester ook meegeteld voor de grote wedstrijd van volgend jaar, de olympische regatta van Weymouth. Daar zijn de zeilcondities veel lastiger dan in Perth, waar het weer meestal voorspelbaar was.


'In Weymouth kan het alle kanten op. De grote heuvel bij de haven zorgt voor telkens andere wind. Het is het compleet tegenovergestelde van Perth', aldus de winnares, gecoacht door de Brit Mark Littlejohn. Ze droeg een deel van haar succes op aan haar ontdekker, Karel Lantermans uit Grouw, trainer met een woonboot op het Pikmeer.


Die trainer, die zichzelf weigert coach te noemen, pikte Marit uit het naburige Wartena op als 6-jarige. Lantermans bracht haar naar wedstrijden en leerde haar het zeilen aan. Hij wist dat hij een natuurtalent in handen had. 'Ik heb alles aan hem te danken', zo sprak Bouwmeester zondag nog eens.


Zeilen is een hondsmoeilijk spel, is een uitspraak van Lantermans. Dat was het in Perth ook weer. Daarbij kwam de druk die Bouwmeester zichzelf oplegt. Met minder dan het hoogste is ze intussen niet meer tevreden. Ze spiegelt zich aan de kwaliteiten van haar vriend, Ben Ainslie, de Britse goeroe van het solozeilen. Die werd zaterdag, na een wilde actie tegen de mediaboot, uit de regatta gekieperd. Zijn vriendin zei dat hij dat beter niet had kunnen doen en concentreerde zich, met succes, op de medalrace van zondag.


Marit Bouwmeester staat bekend om haar gedegen aanpak. Haar zeilbijbeltje vol geheimen kreeg in Perth een appendix. Meer dan twee maanden bereidde ze zich ter plekke voor. Alle geschreven aanwijzingen zijn zondag naar broer Roelof gegaan, die in de Laser ook nog kans maakt om de Spelen van Londen te halen.


'Ik hoop er met mijn broer heen te gaan', waren de afsluitende woorden van de wereldkampioene Laser Radial in het bloedwarme Perth.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden