Nachtleven aan de Maas

Taxi nodig? Bel de NCRV. Op vrijdag zendt de omroep de serie Taxi uit. Voor dit programma bestuurt Joris Linssen wekelijks een taxi met verborgen camera, op zoek naar passagiers die hem ontroerende of grappige verhalen vertellen....

Gisteren ruimde de NCRV zendtijd in voor nog een taxi, een echte ditmaal. Dat gebeurde in de rubriek Dokument. Filmmaakster Marijke Jongbloed volgde de handel en wandel van de Rotterdamse taxichauffeur Ted Schipper, wat resulteerde in de documentaire Taxi Ted.

Ted Schipper is een vrije jongen, zoals ze niet meer gemaakt worden. Een slimme nachtchauffeur die niet bij het Centraal Station of op een andere locatie in de rij gaat staan om een paar 'opstappers' mee te nemen, maar die zijn eigen cliëntèle heeft opgebouwd en voornamelijk bordelen en nachtclubs bedient. In dit schimmige circuit verdient hij een goed belegde boterham en houdt hij voldoende over om een Chevrolet cabriolet te kunnen aanschaffen. Aan het slot van de film stapt hij trots met echtgenote Eef in de knalrode Amerikaanse slee.

's Avonds en 's nachts stroopt Schipper als een roofdier het zondige stadsleven af, overdag ligt hij als een walrus op de bank voor de televisie. Of misschien is een vergelijking met de dinosaurus toepasselijker. Want als man behoort hij tot een praktisch uitgestorven ras. Op de vraag hoe de taakverdeling thuis is antwoordt hij stralend: 'Ik doe helemaal niks.' Zijn vrouw veronderstelt dat hij zelfs niet weet hoe de ijskast opengaat. Op vrouwen in de politiek heeft hij het absoluut niet begrepen: 'De grootste ramp die je het land kunt aandoen.' Kijk maar naar minister Netelenbos (hij spreekt liever van 'Bosnetelen'), die taxivergunningen 'uitdeelt als visvergunningen'.

Een bijzonder specimen, deze taxichauffeur, en het is begrijpelijk dat hij in de documentaire een centrale plaats inneemt. Maar Jongbloed wil tegelijk een beeld schetsen van het Rotterdamse nachtleven na de opheffing van het bordeelverbod. Dat blijkt niet zo eenvoudig. Een paar prostituees willen wel wat vertellen, maar zodra de vragen persoonlijk worden maken ze afwerende gebaren. En de anders zo flegmatieke Schipper wordt plotseling zeer nerveus wanneer hij een beruchte bordeelbezoeker moet ophalen. Dan moet de cameraman onmiddellijk de auto uit.

Dit deel van de documentaire kent veel half afgemaakte gesprekjes en opnames, wat maakt dat ook het geheel iets onbestemds krijgt. Het lijkt wel of Jongbloed niet heeft kunnen kiezen tussen een persoonlijk portret en een zedenschets.

De memorabele momenten zijn er niet minder om. Leukste tafereeltje: Schipper die meewarig vertelt dat zijn dochter een jongen aan de haak heeft geslagen die helpt bij het afwassen. De jongen zelf zit er opgelaten bij. Een verhaal van Carmiggelt gereanimeerd door de werkelijkheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden