jaarlijkse wandeltocht

Nacht van de Vluchteling mijdt Westerbork na bedreigingen

De jaarlijkse wandeltocht tijdens de Nacht van de Vluchteling begint dit jaar niet eenmalig in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Aanleiding om de route te wijzigingen zijn ‘aanhoudende bedreigingen, grove beledigingen en intimidaties aan met name het adres van Herinneringscentrum Kamp Westerbork’. ‘De impact hiervan op de organisatie en daarmee deelnemers en vrijwilligers is te groot’, aldus organiserende instanties in een verklaring.

Twee originele goederenwagons op het herinneringscentrum Kamp Westerbork. Beeld ANP
Twee originele goederenwagons op het herinneringscentrum Kamp Westerbork.Beeld ANP

‘Wij betreuren het dat anno 2019 het niet mogelijk is om een wandeling met een doel dat zo nauw verwant is aan de ontstaansgeschiedenis van kamp Westerbork te organiseren’, reageert directeur Dirk Mulder. Op de aard en omvang van de bedreigingen wil het Herinneringscentrum niet nader ingaan. ‘Een blik op sociale media geeft een indruk’, zegt een woordvoerder. ‘De politie neemt de zaak serieus en onderzoekt wie er achter de bedreigingen zitten.’

De sponsorloop tijdens de Nacht van de Vluchteling vindt plaats op 15 juni. De bijna vierhonderd lopers die zich voor de route Westerbork-Groningen hadden opgegeven, kunnen starten vanuit een van de andere vier locaties van de Nacht van de Vluchteling: Rotterdam, Amsterdam, Utrecht of Nijmegen.

Op de aankondiging van Westerbork als eenmalige startlocatie kwam meteen kritiek. ‘SCHANDALIG’, twitterde Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet bij de bekendmaking. Eddo Verdoner, voorzitter van het Centraal Joods Overleg zei in De Telegraaf dat de nagedachtenis aan de Holocaust niet zou moeten worden ingezet ‘voor andere zaken’. Hoofdredacteur Esther Voet van het Nieuw Israëlietisch Weekblad noemde de startlocatie voor de sponsorloop eveneens ongepast. ‘In de jaren veertig zijn Joden vergast, vermoord, terwijl veel vluchtelingen juist met open armen worden binnengehaald', zei zij in Elsevier.

Centraal Vluchtelingenkamp

Directeur Dirk Mulder van Herinneringscentrum Kamp Westerbork probeerde in januari al critici te weerspreken met een uitgebreide toelichting. Wat veel mensen niet weten: Kamp Westerbork werd in 1939 – dit jaar dus precies tachtig jaar geleden – gebouwd als Centraal Vluchtelingenkamp voor illegaal uit Duitsland en Oostenrijk gevluchte Joden. Vanaf 1942 werd Westerbork tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter gebruikt als doorgangskamp, vanwaar zeker 100 duizend Joden naar vernietigingskampen werden getransporteerd. ‘We zullen vasthouden aan het beleid waarin ook aandacht is aan het thema vluchtelingen toen en nu’, aldus Mulder.

Directeur Tineke Ceelen wijst erop dat Stichting Vluchteling haar wortels heeft in de verzetsbeweging in de Tweede Wereldoorlog. ‘Vanuit die geschiedenis zijn wij sinds vele jaren betrokken bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork dat volgens ons een belangrijke rol speelt in hedendaagse discussies over oorlog en conflict, en dan uiteraard ook over vluchtelingen. Het is diep triest dat juist Herinneringscentrum Kamp Westerbork onder druk van bedreigingen deze belangrijke taak niet kan uitvoeren.’

Burgemeester Mieke Damsma van Midden-Drenthe heeft begrip voor het besluit van de organisatie. ‘Tegelijkertijd vinden we het onbegrijpelijk dat dit besluit noodzakelijk is. Dat een activiteit die juist gericht is op verbondenheid en saamhorigheid, wordt gefrustreerd door uitingen van onverdraagzaamheid.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden