Nacht van de Geschiedenis in de Zuiderkerk, Amsterdam

Het Nationaal Historisch Museum presenteert op 22 oktober aanstaande de Nacht van de Geschiedenis. Locatie is de Amsterdamse Zuiderkerk. Naast film en muziek zijn er optredens van de Britse romanschrijfster en winnaar van de Booker Prize 1990 A.S. Byatt, emeritus hoogleraar oude geschiedenis Fik Meijer, columniste Aaf Brandt Corstius en presentator Hans Goedkoop. Ook wordt de Libris Geschiedenis Prijs 2011 uitgereikt. Gastheer is cabaretier Raoul Heertje.

Programma

De Britse romanschrijfster A.S. Byatt geeft een lezing over de rol van geschiedenis in relatie tot haar werk. Byatt, internationaal geroemd om onder meer Obsessie, De biograaf en Het boek van de kinderen, verwerkt in haar fictie veel historische elementen.

Emeritus hoogleraar oude geschiedenis Fik Meijer publiceerde talloze artikelen en boeken over de oudheid. Hij schreef dit jaar in het kader van de Maand van de Geschiedenis het essay Lessen uit Rome. De vreemdeling in het Romeinse Rijk en de Europese Unie, en zal stilstaan bij de overeenkomsten en verschillen tussen inwoners van het Romeinse Rijk en die van de Europese Unie.

Andere Tijden en het Instituut voor Beeld&Geluid presenteren fascinerende televisiefragmenten waarin de jaren zestig niet alleen maar bestaan uit Provo en Het Huwelijk. Het publiek kan z'n kennis over deze periode testen in een quiz.

Volkskrant-columnisten Aaf Brandt Corstius en Jean-Pierre Geelen verzorgen speciaal voor de Nacht columns met een historische lading. Niet op papier, maar live op het podium.

Daarna sluiten we de Nacht af met een spetterend feest!

Nacht van de Geschiedenis

22 oktober 2011

Aanvang: 20.15 uur

Zaal open: 20.00 uur

Kaarten à €14,- (incl. servicekosten) zijn te verkrijgen via nachtvandegeschiedenis.innl.nl

Nachten van de Geschiedenis

De Nacht van de Geschiedenis is de fees- telijke afsluiting van de Maand van de Geschiedenis. Tijdens de Maand van de Geschiedenis vinden er in heel Nederland lokale Nachten van de Geschiedenis plaats.

Het Groninger Forum organiseert donderdag 13 oktober de tweede Groninger Nacht van de Geschiedenis, met bijdragen van Maarten van Rossem, Thomas van der Dunk en Jan Jaap van der Wal.

Vanaf vrijdag 14 oktober 19.00 uur staat Nijmegen 24 uur in het teken van geschiedenis. Luister naar spannende verhalen in de Stevenskerk, bekijk historische filmbeelden in Lux of loop mee met de historische lampionnentocht.

De Zeeuwse musea organiseren op initiatief van Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland op vrijdag 21 oktober de Zeeuwse MuseumNa|8 met activiteiten rondom het thema Ik en Wij.

Kijk voor informatie over deze en andere Nachten van de Geschiedenis op nachtvandegeschiedenis.innl.nl/nachten

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden