Nacht van de Geschiedenis in de Stadsschouwburg Amsterdam

Op zaterdag 23 oktober 2010 organiseert het Nationaal Historisch Museum de zevende Nacht van de Geschiedenis in de Stadsschouwburg Amsterdam. De avond biedt een zeer gevarieerd programma, met lezingen, film, debat en interviews. Ook wordt de Libris Geschiedenis Prijs 2010 uitgereikt.

Opening

De avond opent met een plenair programma onder leiding van Jan Marijnissen met optredens van onder meer Russell Shorto en Herman Pleij. De Amerikaanse schrijver en journalist Russell Shorto is vooral bekend om zijn boek Nieuw-Amsterdam: Eiland in het hart van de wereld, waarin hij de invloed van de Lage Landen op het ontstaan van New York City beschrijft. Zijn laatste boek is De botten van Descartes, een geschiedenis van het westerse denken na Descartes. Mediëvist en columnist Herman Pleij schreef speciaal voor de Week van de Geschiedenis het essay Moet Kunnen, over de Nederlandse identiteit en de strijd tegen het water.Een nacht vol geschiedenis

Na het openingsprogramma is de hele Stadsschouwburg een nacht lang gevuld met interviews, quizzen, debatten, films en muziek.


Filmprogramma: Op het hoofdpodium toont Andere Tijden-presentator Hans Goedkoop uit het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid markante en soms hilarische fragmenten van het NOS journaal uit de periode 1955-1965: rassenrellen in Amerika, het Boekenbal, de invasie op Cuba, radioactiviteit in Putten. Het publiek krijgt een quiz en auteur en fotograaf Hans Aarsman en mediaprofessor Huub Wijfjes geven commentaar.


De journaalfragmenten zijn afkomstig uit het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.


Interviewestafette: In de Koninklijke Foyer houdt het Historisch Nieuwsblad een interviewestafette, waarbij historici discussiëren over de inrichting van Nederland: Auke van der Woud over het fysieke landschap, James Kennedy over de invloed van religie en Henk te Velde over de politieke tradities in ons land. Maarten, Sis en Vincent van Rossem geven eigenzinnig commentaar op alles wat mooi en lelijk is aan Nederland.


Geschiedenis maken: In de Leidseplein Foyer biedt oud-hoofdredacteur van de Volkskrant Pieter Broertjes inzicht in de wijze waarop de krant geschiedenis maakt met voorbeelden van 'historische' voorpagina's en 'historische' misrekeningen. Paul Brill, journalist bij de Volkskrant, interviewt de auteurs van de vijf genomineerde boeken voor de Libris Geschiedenis Prijs 2010. Genomineerd zijn: Els Kloek met Vrouw des Huizes. Een cultuurgeschiedenis van de Hollandse huisvrouw (Uitgeverij Balans), David Van Reybrouck met Congo. Een geschiedenis (Uitgeverij De Bezige Bij), Robin te Slaa & Edwin Klijn met De NSB. Ontstaan en opkomst van de Nationaal-Socialistische Beweging, 1931-1935 (Uitgeverij Boom), Mariëtte Wolf met Het geheim van De Telegraaf. Geschiedenis van een krant (Uitgeverij Boom) en Annejet van der Zijl met Bernhard. Een verborgen geschiedenis (Uitgeverij Querido).


In de Rotonde en in Café Stanislavski kunnen bezoekers de hele avond genieten van bijzondere historische filmfragmenten, hun nationale muziekkennis testen of meetwitteren via het historische backchannel.Nachten van de Geschiedenis

Tijdens de Week van de Geschiedenis vinden er in heel Nederland lokale Nachten van de Geschiedenis plaats.


Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis organiseert op vrijdag 15 oktober de Nacht van de Nijmeegse Geschiedenis, met onder meer spetterende vissersverhalen en Nu U; een programma met beeld, geluid en muziek waarin hedendaagse dichters nieuwe versies van klassieke gedichten laten horen.


De Tijdreiziger in Den Bosch organiseert op woensdag 20 oktober een gevarieerde avond met onder meer de film Dat gaat naar Den Bosch toe en de finale van de Bossche Historische Quiz.


Het Groninger Forum biedt op donderdag 21 oktober een bomvol programma in Groningen met onder meer lezingen over antihelden, de verfilming van geschiedenis en de invloed van de huidige en razendsnelle multimediale beeldcultuur op geschiedschrijving.


Het Regionaal Archief Tilburg en Stadsmuseum Tilburg organiseren eveneens op donderdag 21 oktober een avond rondom het thema Land en water.


Dertig Zeeuwse musea organiseren op initiatief van Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland op vrijdag 22 oktober activiteiten rondom het thema Land en water.


Kijk voor informatie over deze en andere Nachten van de Geschiedenis op nachtvandegeschiedenis.innl.nl/nachtenUitreiking Libris Geschiedenis Prijs 2010

Nieuw onderdeel van de Nacht van de Geschiedenis is de uitreiking van de eerste Libris Geschiedenis Prijs voor het beste historische boek door juryvoorzitter Paul Schnabel, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau. De Libris Geschiedenis Prijs ter waarde van 20.000 euro is een initiatief van het Historisch Nieuwsblad, Libris, het Nationaal Historisch Museum, de NTR/VPRO en de Volkskrant.Over de Nacht

De Nacht van de Geschiedenis vormt de feestelijke afsluiting van de Week van de Geschiedenis. Beide activiteiten zijn sinds dit jaar een vast onderdeel van de jaarprogrammering van het Nationaal Historisch Museum. Partners van de Nacht van de Geschiedenis 2010 zijn het Historisch Nieuwsblad, de Volkskrant, Andere Tijden en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.


Nacht van de Geschiedenis


23 oktober 2010


Kaarten à € 15,- zijn te verkrijgen via de website. Zie voor meer informatie nachtvandegeschiedenis.innl.nl
Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden