Nabestralen schaadt longkankerpatiënt

Bestraling na een operatie aan de meest voorkomende vorm van longkanker doet volgens het weekblad The Lancet van 25 juli meer kwaad dan goed....

Volgens de auteurs van de studie, onder leiding van Lesley Stewart van MRC Cancer Trials Office in Cambridge, mag nabestraling nooit routine zijn. 'Het is een aanwijsbaar gevaar voor deze patiënten', aldus Steward.

Grootcellige longkanker is het meest voorkomende type longkanker: 80 procent van de gevallen. Voor patiënten met operabele tumoren, circa één op de vijf, biedt een operatie de grootste kans op herstel. De prognose blijft echter laag; slechts tweevijfde van deze patiënten leeft nog na vijf jaar.

Lang is gedacht dat aanvullende nabestraling de geringe overlevingskans zou kunnen verbeteren, maar klinische studies maakten dat tot nog toe niet echt duidelijk. Uit de nieuwe studie blijkt zelfs dat nabestraling de overlevingskans van geopereerde patiënten in de eerste twee jaar verlaagt van 55 naar 48 procent. Volgens een commentaar in The Lancet kan dit te wijten zijn aan te hoge doses bij de nabestraling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden