Volkskrant AvondZondag 3 juni 2018

Nabestaanden willen recht om politiedossiers in te zien van hun dierbaren | De G7 is een G6+1 geworden

Als iemand op niet-natuurlijke wijze overlijdt, mogen nabestaanden lang niet altijd het dossier inzien. Dat maakt het moeilijk om aanvullend onderzoek te laten doen. Marion van Buul strijdt al jaren om het dossier van haar overleden dochter. ‘Nabestaanden hebben het recht om te weten wat er is gebeurd.’ Verder in de Volkskrant Avond: met de Amerikaanse importheffingen is de G7 een G6+1 geworden en een recensie van festival Fortarock in Nijmegen. 

De in 2005 overleden Jessica van Room. Haar moeder wil haar politiedossier inzien, omdat ze de lezing van destijds niet vertrouwd.  Beeld null
De in 2005 overleden Jessica van Room. Haar moeder wil haar politiedossier inzien, omdat ze de lezing van destijds niet vertrouwd.

Vandaag belangrijk

Nabestaanden eisen inzage in dossier overleden dierbare
Een groep nabestaanden die bij de politie nul op het rekest kreeg bij het opvragen van het dossier van hun dierbare overledene, stapt deze week naar de Nationale Ombudsman met een klacht hierover. Zij vinden dat zij een afschrift van het onderzoeksdossier moeten kunnen krijgen om daarmee zelf nader onderzoek te laten doen door onafhankelijke deskundigen. Zij vinden dat ze het recht hebben om te weten waaraan hun dierbare exact is overleden, zeker nu de Tweede Kamer een motie heeft aangenomen die daartoe oproept.

Wrevel en ongenoegen: door de Amerikaanse importheffingen is G7 een G6+1 geworden
De Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium hebben dit weekend tot onbegrip en ongenoegen geleid bij de andere leden van de G7, de club van belangrijkste ontwikkelde landen. In een slotverklaring zaterdag werd gezegd dat de ‘door de Verenigde Staten aan zijn vrienden en bondgenoten opgelegde tarieven de vrije handel en het vertrouwen in de wereldeconomie ondermijnen’.

De nieuwe premier Giuseppe Conte groet het publiek tijdens de viering van de Dag van de Republiek. Beeld null
De nieuwe premier Giuseppe Conte groet het publiek tijdens de viering van de Dag van de Republiek.

Italië begint aan een experiment – met mogelijk grote gevolgen
Iedere Italiaan ziet de nieuwe populistische Lega-Vijfsterrenregering als een experiment. Maar over de uitkomst ervan denken ze heel verschillend. Velen koesteren hoop, maar wat als straks de wittebroodsweken erop zitten?

Britse politie gaat 'A Very British Scandal' opnieuw onderzoeken
Het was misschien wel het grootste politieke schandaal ooit: een bekende Britse politicus die een huurmoordenaar op zijn ex-vriendje zou hebben afgestuurd. Een kleine veertig jaar nadat de Liberale voorman Jeremy Thorpe was vrijgesproken van poging tot moord, heeft de politie de zaak nu heropend naar aanleiding van een documentaire die de BBC zondagavond uitzond. 

Tv-tips

Programmamaker Adnan Sarwar keert terug naar Irak, bijna 15 jaar nadat hij er als soldaat in het Britse leger de vreselijkste dingen heeft meegemaakt (Journey in the Danger Zone: Iraq, BBC 2, 21.00 uur) Waarom brachten de ouders van Masha Osipova haar toen ze jong was naar een Russisch kindersanatorium? Deze vraag onderzoekt de filmmaker in haar documentaire Sanatorium (NPO 3, 23.10 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Video van de dag 

Energie zoals de zon die maakt! Schone energie in overvloed! En het is schoon! Nou, een aantal van die beweringen over kernfusie als energiebron zijn door te prikken als ballonnetjes, laat wetenschapsredacteur Maarten Keulemans zien.

Morgen in de krant

‘Zelfmoord? Dat geloof ik niet. De politie heeft dit onderzoek afgeraffeld’
Moeder Marion van Buul strijdt al jaren voor inzage in het politiedossier over de dood van haar dochter Jessica.

De Wijkkliniek van het AMC in Amsterdam-Zuidoost. Beeld null
De Wijkkliniek van het AMC in Amsterdam-Zuidoost.

Er is een mini-ziekenhuis in een woonwijk waar ouderen wél beter worden
Een nieuw Amsterdams mini-ouderenziekenhuis moet een oplossing bieden voor een van de ingewikkeldste problemen van de ouderenzorg. Daarin geldt namelijk de paradox dat een kwetsbare oudere die met acute problemen in een ziekenhuis wordt opgenomen, daar vaak slechter uit komt dan dat hij/zij erin ging.

Rapper Lil Skies. Beeld null
Rapper Lil Skies.

De Xanax-rap neemt over; hoe miljoenen mensen luisteren naar teksten over depressie, pijn en verdoving
De nieuwe generatie Amerikaanse rappers gebruikt geen XTC of coke, maar slaappillen, pijnstillers en antipsychotica. In hun muziek verheerlijken ze zelfdestructie en medicijngebruik.

De D-jeugd van Oranje-Rood in Eindhoven. Beeld null
De D-jeugd van Oranje-Rood in Eindhoven.

Vroeg selecteren zorgt voor discussie langs de hockeyvelden: ‘Best spannend om op dat ene telefoontje te wachten’
Hoe valt de oproep van de hockeybond om, vanwege alle stress, – niet meer zo jong al te selecteren – bij ouders, clubs en de jeugd zelf? ‘Laat kinderen gewoon lekker hockeyen.’

Nightwish-frontvrouw Floor Jansen vlamt op Fortarock (****)
‘Het schiet heen en weer tussen goede smaak en wansmaak, en het is de vraag of het festival met een zo uiteenlopende programmering een trouw publiek aan zich kan binden. Dat dat publiek zaterdagnacht eensgezind onder de indruk raakt van Nightwish, zal de zangeres van die band in ieder geval goed hebben gedaan’, concludeert muziekrecensent Robert van Gijssel.

Aaf vindt alles aan de documentaire over Trump en The New York Times heerlijk
‘Als de laatste journalist van Nederland begon ik dit weekend te kijken naar The Fourth Estate, een documentaireserie over de redactie van The New York Times tijdens de eerste honderd dagen van Trump.’ Aaf kan vanaf nu meepraten over de serie. En hoe leuk de redactie ook is om te bekijken, van jaloezie is vooralsnog geen sprake.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden