Nabestaanden treinkapers klagen Staat aan

Na 38 jaar dagvaarden nabestaanden van twee doodgeschoten Molukse treinkapers de Nederlandse staat. De treinkaping bij De Punt, waarvan de overheid hoopte dat het dossier na decennialange discussie is gesloten, krijgt daarmee alsnog een juridisch vervolg.

Negen gewapende Zuid-Molukse jongeren kaapten in 1977 een intercitytrein tussen Assen en Groningen.Beeld anp

Deze aanklacht is langverwacht: al jaren broeit het rond de zaak. Bij de bevrijding van de gekaapte trein op 11 juni 1977 door Nederlandse mariniers kwamen twee gegijzelden en zes van de negen Zuid-Molukse treinkapers om het leven. Over de omstandigheden waaronder dat is gebeurd, heeft in Molukse kring altijd twijfel bestaan.

Een archiefonderzoek van het ministerie van Justitie, vorig jaar gepubliceerd in de hoop dat de kwestie daarmee voorgoed zou zijn afgedaan, bevestigde ongemakkelijke feiten. De gedode kapers hadden samen ruim 140 schotwonden. Toenmalig minister Dries van Agt (Justitie, CDA) informeerde de Tweede Kamer onjuist over de toedracht van het geweldsgebruik.

Twee Molukkers - kapingsleider Max Papilyama (25) en de enige vrouwelijke kaapster Hansina Uktolseja (21) - zijn bij de bestorming van de trein geëxecuteerd, stelt nu de advocaat van de families, Liesbeth Zegveld. Zij eist een nog onbepaald bedrag aan schadevergoeding van de Nederlandse staat.

Over de feitelijke toedracht zijn de nabestaanden en het ministerie van Justitie het eens sinds het onderzoek van vorig jaar. Uktolseja lag zwaar-gewond en ongewapend in de trein toen zij door een marinier met een revolver van dichtbij is doodgeschoten. Ook bij Papilyama, stelde de onderzoekscommissie van Justitie, is het waarschijnlijk dat het dodelijke schot 'van dichtbij' is afgevuurd.

Onderzoeksrapport

Met het vorig jaar verschenen onderzoeksrapport naar de treinkaping hoopten Minister van Defensie Hennis en haar toenmalig collega van Justitie Opstelten het dossier definitief te kunnen sluiten. ‘Er was geen sprake van executies’, concludeerde laatstgenoemde. Maar het rapport vertelt een complexer verhaal, constateerden Ana van Es en Robert Giebels (+).

Wig tussen Molukse families

Maar de juridische interpretatie verschilt. 'Van executies is geen sprake', stelde toenmalig minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) vorig jaar. Het doel van het geweldsgebruik was immers niet het doden van kapers, maar het beschermen en bevrijden van gijzelaars. Volgens Zegveld komt het op korte afstand neerschieten van gewonde kapers wel degelijk neer op een executie.

Opvallend is dat de rechtszaak een wig lijkt te drijven tussen de betrokken Molukse families. Oorspronkelijk zou Zegveld procederen namens de nabestaanden van vijf van de zes omgekomen treinkapers en één overlevende kaper. Maar zij gaat met slechts twee families verder: alleen bij Uktolseja en Papilyama valt volgens haar een executie met zekerheid vast te stellen.

Nabestaanden van de andere drie omgekomen kapers zien hun kans op schadevergoeding plotseling vervliegen. 'In de Molukse gemeenschap bestaat onvrede omdat niet langer alle nabestaanden worden vertegenwoordigd', zegt de Molukse publicist Emerson Terinathe.

Molukkers herdenken de treinkaping, juni 2012.Beeld anp

Verjaring?

'Aanvankelijk stond iedereen achter dat besluit', zegt Marco Papilyama, woordvoerder van de twee families. 'Maar pijnlijk is het zeker. Deze zaak beheerst ons sinds 1977. Wij zijn met z'n allen deze zaak ingegaan en slechts twee families gaan nu door. Je moet kiezen tussen deze emotie en de kans om te winnen van de Nederlandse staat.

' 'Ons standpunt blijft dat de staat niet onrechtmatig heeft gehandeld en ook niet aansprakelijk is', zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie. Hij verwijst naar een brief die Justitie eerder dit jaar verspreidde, waarin staat dat Zegveld 'vergaande en veelal onjuiste conclusies' trekt. Volgens Justitie is de bijna 40 jaar oude zaak bovendien verjaard. Zegveld gaat ervan uit dat het beroep op verjaring niet zal slagen.

De autopsierapporten van de overleden kapers zijn namelijk tot enkele jaren geleden geheim gehouden. 'De families hebben eerder om de informatie gevraagd, maar die niet gekregen. Ze hadden een vermoeden, maar konden dat nooit hard maken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden