Nabestaanden nog op zoek naar heel veel antwoorden

'Berichten over mijn dood zijn overdreven', citeerde Jim Swire gisteren met gevoel voor understatement Mark Twain. De man die in Groot-Brittannië de nabestaanden van de Lockerbie-ramp vertegenwoordigt, was weer vechtlustig, nadat hij een dag eerder tijdens de uitspraak in de Lockerbie-zaak was flauwgevallen....

Van onze correspondent Peter de Waard

'Ik wil de media daarvan de schuld niet geven. Maar twaalf jaar stress kwam er ineens uit, zei Swire die bij de ramp zijn dochter Flora verloor en de belangrijkste woordvoerder is van het comité UK Families Flight 103.

Tijdens een persconferentie van dit comité liet hij donderdag weten zich weer goed te voelen. Hij deelde mee dat de Britse nabestaanden het oordeel van de rechters in Zeist respecteren, maar dat hiermee geen streep onder de zaak kan worden gezet. Integendeel, het vonnis heeft volgens hem juist nieuwe vragen opgeworpen. Hij vindt dan ook dat er in Groot-Brittannië een nieuw onafhankelijk onderzoek moet komen, waarbij ook getuigen kunnen worden opgeroepen en onder ede kunnen worden gehoord.

Swire somde een hele reeks van vragen op die de rechtbank in Zeist niet heeft kunnen beantwoorden. 'Hij - de veroordeelde Libiër Abdul Basset Ali al-Megrahi - kan het alvast niet alleen gedaan hebben', concludeerde Swire die als een geschoold explosievenexpert een technische uitleg gaf over de bom die het vliegtuig van PanAm uiteindelijk opblies. De structuur van de bom wijst volgens hem in de richting van Syrische terroristen. Swire sluit daarom niet uit dat de veroordeelde Libiër net als zijn vrijgesproken landgenoot onschuldig is.

Het onafhankelijke onderzoek zou volgens het comité UK Families Flight 103 niet alleen duidelijk moeten maken wie echt achter de aanslag heeft gezeten, maar ook wat het motief was en 'of de daders hun doel hebben bereikt'.

'Bij de onthulling van het gedenkteken voor de Lockerbie-slachtoffers zei president Clinton dat de aanslag als een aanval op Amerika moest worden beschouwd. Waarom zei hij dat?

Ook wil het comité weten waarom de aanslag niet had kunnen worden voorkomen. 'Waarom hebben de veiligheidsmaatregelen gefaald, terwijl een waarschuwing was gegeven?'

De Britse regering heeft volgens het comité laten doorschemeren zo'n onderzoek niet af te wijzen, maar vond toen nog dat eerst het oordeel van de rechters moest worden afgewacht. Nu dat oordeel er is, moet premier Blair volgens Swire die oude toezegging ook nakomen. 'Het is twaalf jaar later. Velen onder u zaten nog op school toen de aanslag plaatsvond. Maar over de oorzaak van de Titanic-ramp worden ook nog altijd vragen beantwoord.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden